Rätt förberedelser och rätt klädsel är avgörande för en behaglig vandring, oavsett om du beger dig ut i de vidsträckta fjällen eller utforskar tät skog och djupa dalar. Här är våra bästa tips för att göra din vandringsupplevelse både trevlig och säker.
1. Planera och var förberedd
Innan du ger dig ut på ditt vandringsäventyr är det viktigt att planera din rutt och ta reda på eventuella risker längs vägen. Kontrollera väderprognoser och kartor för att undvika obehagliga överraskningar och se till att du har tillräckligt med mat, vatten och första hjälpen-utrustning med dig. Informera också någon om din planerade rutt och när du förväntar dig att återvända.
2. Klädval efter miljö & anstängning
När du planerar din vandringsklädsel är det viktigt att välja kläder som passar den specifika miljön du kommer att vistas i. I fjällmiljöer, där väderförhållandena kan vara extremt växlande och temperaturen kan sjunka snabbt, är det avgörande att ha kläder som isolerar och håller dig varm även i blåsiga förhållanden. Fundera dessutom över hur mycket du kommer att anstänga dig. Kommer du att vandra lugnt och hålla dig torr, eller kommer du gå snabbare och kanske bli väldigt svettig? I videon förklarar Eva från Woolpower och Jerry från Friluftsyn hur du kan tänka när du väljer kläder för din vandring.
3. Klara skiftande temperaturer med flera lager
Oavsett om du vandrar i skogen eller i fjäll och berg är det klokt att följa flerlagersprincipen för att kunna anpassa din klädsel efter temperaturen och aktivitetsnivån. Börja med ett underställ i ull, lång- eller kortärmat, som transporterar bort fukt från kroppen och håller dig torr. Sedan kan du lägga till ett mellanlager för extra isolering och avsluta med ett skalplagg som skyddar mot vind och väta.
När du inte använder dina förstärkningslager, se till att du packar plaggen lättillgängligt i din ryggsäck. Om vädret tillåter fungerar det också utmärkt att hänga jackan eller mellanlagret utanpå ryggsäcken medan du vandrar. På det sättet låter du plagget vädra och undviker dålig lukt.
4. Ta hand om dina fötter
När du vandrar till fots är bra val av sockor kanske den främsta nyckeln till en trevlig upplevelse. Om du vandrar i enklare terräng, på tillrättalagt underlag och med lättare kupering är det klokt att välja en bekväm strumpa i det material som du tycker är skönast mot dina fötter.
När terrängen blir svårare kan det vara bra att sockan är förstärkt i häl och tå. I en större kupering och på obanat underlag slits sockorna lättare på utsatta delar. Här är våra Skilled-sockor perfekta.
För att undvika skoskav gillar en del att vandra med dubbla sockor, en tunnare närmst inpå foten och en tjockare ovanpå. Med den här metoden hamnar den mesta av friktionen mellan de två strumporna, istället för att bidra till skav på själva foten.
5. Bekvämt i lägret
Få saker är skönare än att komma fram till lägret efter en lång vandringsdag. Kanske väljer du att vaska av dig i en fjällbäck, ta ett skönt dopp i en sjö eller bara byta till torra kläder. Ett torrt underställ i Ullfrotté passar perfekt i tältet eller i stugan.
Eftersom du använt dina fötter hela dagen är det viktigt att ge dem lite extra kärlek. Se till att tvätta och torka fötterna ordentligt innan du låter dem vila i ett par torra sockor. Ibland kan det vara skönt med ett extra varmt par, särskilt om du bor i tält. Våra Socks 600 är utmärkta för ändamålet.
6. Respektera naturen och lämna inga spår efter dig
Under din vandring är det viktigt att visa respekt för naturen. Se till att läs på om området du besöker. Beroende på om du vandrar i en vanlig skog, i ett naturreservat eller i en nationalpark kan reglerna för din vistelse se olika ut. Var du får elda och slå läger är två exempel på detta. Kom också ihåg att reglerna för friluftsliv utomlands ofta skiljer sig drastiskt från vår svenska allemansrätt. Oavsett var du väljer att gå: plocka alltid upp ditt skräp och lämna inga spår efter dig.
Säg hej till Annica Ideström!
Känner du till Fjällfararnas Vita och Gröna band? Här har vi en av grundarna till konceptet, Annica Ideström.
Vita och Gröna bandet är en mäktig utmaning för vandrare och skidåkare, där målet är att för egen maskin ta sig till skidor eller fots genom hela den svenska fjällkedjan. Annica, tillsammans med sin man Torkel, är grundare till utmaningen. Själva är de båda vandrings- och friluftsfantaster som varje år inspirerar vandrare och skidåkare att anta sitt livs utmaning. Nedan berättar Annica hur hon helst klär sig under en vandring.
Annicas bästa klädtips för vandring
”Jag är en ganska känslig person när det kommer till värmereglering ute på tur. Jag håller mig lätt varm när jag rör på mig, men så snart jag stannar blir jag kall. Jag har därför ända sedan jag var ung använt mig av ull och Ullfrotté för såväl det innersta som mellanlagret, oavsett tid på året. När det är varmt ute använder jag den tunnaste varianten, och en tjockare vid kalla temperaturer, och förstås då också i flera lager. Mina absoluta favoriter på sommarhalvåret är Woolpowers Crewneck LITE, både tröja och byxa är alltid med, tillsammans med en ganska rymlig Full Zip Jacket. Då håller jag mig varm, go’ och gla’ :)”