Snabba fakta om vår ull

Ull är naturens eget funktionsmaterial och hittills har man inte på konstgjord väg lyckats framställa en fiber med ullens unika egenskaper. Naturen hade alltså redan löst problemet med att frysa och svettas redan innan vi började forska på det.

Värmeisolerande

Det är förmågan att binda stillastående luft som gör att ett plagg värmer. Ullfibern är naturligt krusig och en textil i ull innehåller mycket luft.

När luften binds i och mellan fibrerna minskar värmeöverföringen i materialet, vilket skapar en isolerande effekt mot både värme och kyla.

Merinoull kan ha upp till 40 krusningar per centimeter vilket ger en hög grad av isolation.

antibakteriella egenskaper

Den korta förklaringen är att ullfiberns kärna består av proteinet keratin och celler med hög kolhalt medan ytskiktet är vattentätt och smutsavstötande. Smuts och doftpartiklar stannar på ullens yta och kan enkelt vädras bort. Woolpowers plagg kan dessutom tvättas i 60 grader utan att krympa. Läs mer under Tvättips.

Ska vi vara nördiga, så fungerar det så här:

  • Ullfiberns kärna består av ett protein, keratin, och runt om finns fibriller fyllda av celler med hög kolhalt. Cellerna är i konstant rörelse mot varandra och friktionen skapar en mekanisk, självrenande effekt. Friktionen och kombinationen av keratin och kol bryter effektivt ner illaluktande bakterier och motverkar tillväxten av nya.
  • Det yttersta cellskiktet, består av fjäll som ser ut lite som tegelpannor, och är väldigt hårt bundna. Ytan släpper varken igenom vatten eller smuts utan detta stannar på ullens yta. Däremot släpper den igenom vattenånga (svett) från din kropp, som består av lösare molekyler. Ull har alltså en naturlig fuktspärr för flytande vatten men inte för vatten i gasform.

Fukthantering och transport

Ullfibern kan absorbera fukt både mellan fibrerna och inuti fibern – upp till 30 procent av sin egen vikt utan att ens kännas fuktig. Eftersom fiberns yttersta cellskikt är så hårt bundet, blir den både vattentät och smutsavstötande men släpper igenom vattenånga, som består av lösare bundna molekyler. Ull har alltså en naturlig fuktspärr för flytande vatten men inte för vatten i gasform.

Effektiv fukttransport

För att tryckutjämna arbetar fibern aktivt med att transportera fukt från insidan av ett plagg till utsidan, och att släppa igenom vattenånga. Egenskaperna håller dig torr och ökar värmeisoleringen.

Varm även när du är fuktig

När ullens fibrer absorberar fukt sker en kemisk reaktion som genererar värme inuti fibern, en process som kallas absorptionsvärme. Därför håller ett ullunderställ dig varm även när det är fuktigt.

Termisk förmåga

Ullen reglerar temperaturen och jämnar ut trycket så att det är balans både innanför och utanför plagget. Detta innebär att ullen aktivt transporterar bort överskottsvärme och svett, vilket håller dig behagligt varm. I många varma länder använder man faktiskt också lager-på-lager-principen, men med tunna lager i ull för att transportera bort överskottsvärme och hålla sig sval.

Målet är att hålla bäraren bekväm och skydda mot överhettning.

Tips:

För sommar eller högintensiva aktiviteter rekommenderar vi ett tunnare ullunderställ, som Woolpower LITE.

NÄR ULL STICKS

När ullen sticks beror det på att grova fibrer inte böjer sig mot huden utan sticker rakt in. Ju finare fibrer, desto mjukare känns ullen. Mikrontalet, som mäter fiberstorleken i tusendels millimeter, avgör kvaliteten: fin ull har fibrer på 17 till 23 mikron, medan grova fibrer över 28 mikron kan kännas stickiga.

Woolpowers underställ sticks inte alls.