Tvättips

Tvätta sällan

Woolpower-underställ behöver inte tvättas så ofta eftersom ullen har en naturligt renande effekt. Skona därför miljön och strunta i att tvätta. En enkel vädring kan räcka.

Ull är självrenande

Ullfiberns förmåga att absorbera och neutralisera dålig lukt är långt överlägsen andra textila material. Ull är lättskött, självrenande och luktar inte illa. Keratin som finns i ullen bryter nämligen naturligt ner illaluktande bakterier från huden.

Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk, självrenande effekt.

Fukt på ytan av textil gynnar bakterietillväxt men ullfiberns yta håller sig relativt torr. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt.

Woolpower kan tvättas i 60°C

Ibland måste du trots allt tvätta ditt plagg från Woolpower. Våra underställ Ullfrotté Original och Woolpower LITE kan maskintvättas i 60°C och torktumlas i medelstark värme. Ullfiberns yta är täckt av små fjäll som gör att ullplagg egentligen kan filta sig vid tvätt. Men fjällen i våra plagg avlägsnas genom behandling och ullen blir då maskintvättbar.

WoolcareNär du tvättar kläder av ull kan du använda vårt egna ulltvättmedel Woolcare. Det är ett skonsamt tvättmedel som innehåller det naturliga ullfettet lanolin, vilket hjälper till att vårda ullens fina egenskaper. Men det går också bra att tvätta med ett helt vanligt tvättmedel, eller helt enkelt låta bli att använda tvättmedel. Vanligt vatten fungerar bra som det är. Mjukmedel bör inte användas eftersom Woolpower-plagg är mjuka och sköna av sig själva. Plaggen kan även torktumlas men materialet bör inte bli alltför torrt. Då kan fibrerna skadas.

Håller färgen

Alla plagg bör tvättas med liknande färger. De kan fälla/ludda i de första tvättarna, men de färgar däremot inte av sig.

Krymper inte

Kläderna krymper inte nämnvärt, men drar ihop sig något. De är elastiska och formar sig efter kroppen på ett behagligt sätt sen när du tar på dig dem.

Vänd dem ut och in

Ett extra tips är att tvätta plaggen ut och in för att ytterligare förlänga livslängden.