En satsning inom Svensk textilindustri
Woolpower bygger ny fabrik i Östersund

– Vi visar att kläder inte behöver produceras i låglöneländer, det går att driva ett framgångsrikt textilproducerande företag här i Sverige. Vi är det enda svenska varumärket som, trots vår storlek, stickar och syr alla våra kläder i Sverige och Östersund. Så har vi gjort sedan starten 1969 och vi är stolta över att fortsätta ha vår produktion här, säger Linus Flodin, vd Woolpower.

Svensk produktion med fokus på hög kvalitet är grunden i hela vår affärsidé. Plagg som är rättvist producerade och som håller länge är  något som fler och fler kunder efterfrågar. För att möta den ökade efterfrågan på våra produkter måste vi expandera. Dagens lokaler går inte att bygga ut, därför gör vi vår största satsning någonsin och bygger en helt ny fabrik i Östersund.

Med den nya fabriken kommer vi att ha dubblerat vår fabriksyta och vi räknar med att, över tid, även ha dubblerat antal anställda. Det är en unik satsning inom textilbranschen och vi är stolta över att bana väg och visa fler att kläder kan tillverkas i Sverige under rättvisa arbetsförhållanden.

Fabriksbygget påbörjades i april och vi beräknar att produktionen i de nya lokalerna ska vara igång under 2022.

2022 är här och i år kommer det hända mycket

Precis som överallt runt om oss, har pandemin också påverkat bygget av vår fabrik. Vi är några veckor efter tidsplanen men vi tror, och hoppas, att vi snart är i fas igen. Just nu är fokus på värme och ventilationen.

Fjärrvärmen är på plats och påkopplad och alla glaspartier i fasaden är insatta. Som ni kan se på filmen nedan, har innerväggar börjat byggas och ventilationen börjat dragits.

Vintern har anlänt – och det har också väggarna.

Vad har hänt sen sist, kanske ni undrar? Allt går nu i snabb takt och fabrikens ytterväggar är på plats. Några medvetna partier har lämnats öppna för att utrustning ska kunna flyttas in och ut efter behov. Det som pågår just nu uppe på byggarbetsplatsen är att yttertaket läggs och är till 50% klart. Fönster och portar monteras. Christian var på plats och pratade med en av fönstermontörerna, se filmen nedan!

Målet för november – Ett vädertätt hus

Vintern kommer varje år det vet vi. Här i Östersund kan den komma med besked. Från bar mark till flera decimeter snö över en natt. Ett vädertätt hus i november har därför gått som ett mantra under hela byggprocessen för vår nya fabrik.

I början av september var stommen helt uppe och innertaket hade börjat läggas i vår nya fabrik. Nu skulle resten av fabrikens innertak läggas. Samtidigt som vädret bjöd på några veckor av regn och stark vind, men taket kom på plats och eftre det har det gått fort.

Den första snön föll i mitten på oktober. Det var som tur var, ett lättare snöfall. Men med den började kylan också komma. Under denna tid, med kalla temperaturer, skulle golvet gjutas. Det var lite nervöst. Hur skulle kylan påverka gjutningen av betongen? Skulle det komma mer snö innan taket var lagt?

Allt har gått bra. Vi nådde inte helt målet med ett vädertätt hus i november men hela fabriken har ett innertak, och golvet är gjutet.

WOOLPOWER PRISADES PÅ ENTREPRENÖRSGALA - ”MED LÅNGSIKTIGHET OCH HÖG KVALITET HAR VINNAREN SYTT IHOP EN NORRLÄNDSK EXPORTSUCCÉ”

Med en affärsidé som bygger på att skapa ett långsiktigt stabilt och hållbart företag med produkter av hög kvalitet har Woolpower inte bara klarat sig genom en svår pandemi, de har dessutom lyckats växa och expandera. För detta har de tilldelats SEB:s pris “Bästa internationella tillväxt” på en av deltävlingarna till EY Entrepreneur of the year under December. Klicka på rubriken för att läsa mer.

September 2021 – Christian tar pulsen på Byggledare Fredrik

Att leda ett stort bygge är inte helt okomplicerat. Det finns många faktorer du behöver ha koll på, och många du inte kan styra. Vädret till exempel. Christian tog pulsen på Byggledare Fredrik Svedare.

Woolpower växer – och inte bara till ytan

Redan idag har Woolpower en av Sveriges största sömnadsenheter, med runt 60 anställda sömmerskor. Fabriken gör att vi inte bara växer till ytan utan också i antal anställda från dagens ungefär 130 personer till att bli runt 200 anställda i den nya fabriken. Under senaste året har ca 20 nya sömmerskor har anställts och rekryteringen för att blir ännu fler fortsätter. Just nu rekryterar vi sömmerskor, klicka på rubriken för att komma till annonsen.

Augusti 2021 – En byggnad börjar ta form

I augusti påbörjades gjutningen av plintar till fabrikens stommar. När arbetet var klart kunde Stommen till den nya fabriken börja resas – först ut var vårt kommande lager som vi nu kommer ha möjlighet att ha under samma tak som vår produktion.

Sommaren 2021- En grund för en framtid inom svensk textilindustri läggs

Svällskiffret är hanterat och markarbetet fortsätter. En av de första sakerna som kommer på plats är vägen till framtida personalparkeringar. Nyfiken på hur arbetet kan se ut på byggarbetsplatsen?
I filmen nedan kan ni se arbetet från v 27 – v 35.

Maj 2021 – Marken förbereds och utmaningar upptäcks

I slutet av maj påbörjades markarbetet för vår nya fabrik som nu håller på att byggas i Verksmon. Strax efter att markarbetet hade påbörjats upptäcktes det att det fanns svällskiffer i marken.

Svällskiffer är ganska vanligt i Jämtland och framförallt kring Storsjön. Precis som namnet antyder så sväller den när den kommer i kontakt med syre. Det gör att konstruktioner som står på svällskiffer som inte är behandlat efter hand kommer spricka. Därför var det väldigt viktigt att hantera svällskiffret på rätt sätt innan processen gick vidare.

Vad är Svällskiffer?

Alunskiffer, eller Svällskiffer som det ofta kallas, är en bergart som består av en varierande sammansättning av organiskt material, kalkrika mineraler och järnsulfider. När järnsulfiderna kommer i kontakt med syre sväller skiffret och bildar gipskristaller. Östersunds Sjukhus är också beläget på alunskiffer, och ett tydligt exempel på en byggnad som deformerats och skadats avskiffret. Där har man en ständigt pågående hantering av svällskiffret.