En satsning inom Svensk textilindustri
Woolpower bygger ny fabrik i Östersund

– Vi visar att kläder inte behöver produceras i låglöneländer, det går att driva ett framgångsrikt textilproducerande företag här i Sverige. Vi är det enda svenska varumärket som, trots vår storlek, stickar och syr alla våra kläder i Sverige och Östersund. Så har vi gjort sedan starten 1969 och vi är stolta över att fortsätta ha vår produktion här, säger Linus Flodin, vd Woolpower.

Svensk produktion med fokus på hög kvalitet är grunden i hela vår affärsidé. Plagg som är rättvist producerade och som håller länge är  något som fler och fler kunder efterfrågar. För att möta den ökade efterfrågan på våra produkter måste vi expandera. Dagens lokaler går inte att bygga ut, därför gör vi vår största satsning någonsin och bygger en helt ny fabrik i Östersund.

Med den nya fabriken kommer vi att ha dubblerat vår fabriksyta och vi räknar med att, över tid, även ha dubblerat antal anställda. Det är en unik satsning inom textilbranschen och vi är stolta över att bana väg och visa fler att kläder kan tillverkas i Sverige under rättvisa arbetsförhållanden.

Fabriksbygget påbörjades i april och vi beräknar att produktionen i de nya lokalerna ska vara igång under 2022.

Maj 2021

Marken förbereds och utmaningar upptäcks

I slutet av maj påbörjades markarbetet för vår nya fabrik som nu håller på att byggas i Verksmon. Strax efter att markarbetet hade påbörjats upptäcktes det att det fanns svällskiffer i marken.

Svällskiffer är ganska vanligt i Jämtland och framförallt kring Storsjön. Precis som namnet antyder så sväller den när den kommer i kontakt med syre. Det gör att konstruktioner som står på svällskiffer som inte är behandlat efter hand kommer spricka. Därför var det väldigt viktigt att hantera svällskiffret på rätt sätt innan processen gick vidare.

Vad är Svällskiffer?

Alunskiffer, eller Svällskiffer som det ofta kallas, är en bergart som består av en varierande sammansättning av organiskt material, kalkrika mineraler och järnsulfider. När järnsulfiderna kommer i kontakt med syre sväller skiffret och bildar gipskristaller. Östersunds Sjukhus är också beläget på alunskiffer, och ett tydligt exempel på en byggnad som deformerats och skadats avskiffret. Där har man en ständigt pågående hantering av svällskiffret.

En grund för en framtid inom svensk textilindustri läggs

Svällskiffret är hanterat och markarbetet fortsätter. En av de första sakerna som kommer på plats är vägen till framtida personalparkeringar. Nyfiken på hur arbetet kan se ut på byggarbetsplatsen?
I filmen nedan kan ni se arbetet från v 27 – v 35.

Sommaren 2021

En byggnad börjar ta form

I augusti påbörjades gjutningen av plintar till fabrikens stommar. När arbetet var klart kunde Stommen till den nya fabriken börja resas – först ut var vårt kommande lager som vi nu kommer ha möjlighet att ha under samma tak som vår produktion.