Biking

Material

Ull är naturens eget funktionsmaterial och hittills har man inte på konstgjord väg lyckats framställa en fiber med ullens unika egenskaper. Naturen hade alltså redan löst problemet med att frysa och svettas redan innan vi började forska på det.

Ullfrotté original är ett material som utvecklades av oss i början av 1970-talet i Östersund, Jämtland. Det är slitstarkt och består av fin merinoull, polyamid/polyester och framförallt – luft!

80 PROCENT ÄR LUFT

Luft? Undrar du kanske. Ja, luft leder nämligen inte bort värme i någon större utsträckning. Men det gör textil. Vårt material är en stickad frottévara där ena sidan är slätstickad och den andra består av frottéöglor. Materialet med sina fluffiga frottéöglor i kombination med ullens krusiga fibrer bildar en trikå som binder mycket luft. I själva verket är det upp till 80 procent av materialet som består av luft. Den luftiga trikån har väldigt få kontaktpunkter mot kroppen vilket gör att det finns få punkter där kroppsvärmen kan ledas bort. När du bär ett underställ från Woolpower intill kroppen kan du isolera den egna kroppsvärmen. Ju större luftskikt du kan hålla kvar runt kroppen, desto mer värme kan du behålla.

Däremot släpper materialet lätt igenom fukt ut från kroppen. När kroppen blir svettig ökar trycket innanför kläderna. Fuktmolekylerna strävar då utåt där luften är kallare och trycket lägre. Är materialet glest och fibrerna har rätt egenskaper så hjälper de fukten att transporteras bort från kroppen. Ullfrotté Original håller dig därför varm även när materialet är fuktigt. Och tvärtom: när det är varmt ute håller understället dig sval av samma anledning. Men eftersom ull är ett naturligt material så luktar det inte, trots att du har svettats.

Wrist gaiters Winter

MJUKT MEN STARKT

Merinoullen är en mycket fin, mjuk och krusig ull som lämpar sig perfekt för plagg som bärs närmast kroppen. Ullen i Ullfrotté Original är 22 mikron, vilket betyder att ullfibrerna är 22 tusendels millimeter tjock. Det ger en behaglig ull som samtidigt är stark.

Men på grund av att merinoullen är krusig är slitstyrkan inte optimal. För att plaggen som vi stickar ska bli så slitstarka som möjligt har ullen blandats med en tredjedel syntet. Närmast kroppen finns till största delen merinoull.

NATURLIGA NOPPOR

När du har haft ditt plagg från Woolpower under en tid kan du uppleva att det blivit noppigt. Det är inget konstigt, utan har en naturlig förklaring eftersom vi gör våra kläder av ett naturmaterial. Nopporna är inget som försämrar funktionen på något sätt. Vi har valt att behålla garnets krusighet istället för att kamma ut det. Vi spinner inte heller garnet så hårt och stickar det slutligen så löst vi kan. Öglorna på insidan behåller vi. Allt detta tillsammans gör att tyget kan noppa sig med tiden. Men så gör vi för att kunna samla så mycket luft som möjligt i plagget så att du håller dig varm. Dessutom blir tyget väldigt elastiskt och stramar aldrig.