Vi tillverkar kläder med hög slitstyrka och lång livslängd så att du ska kunna använda ditt plagg år ut och år in. Men för att se till att det verkligen håller länge måste du vårda dina plagg.
Ull är självrenande
Ullfiberns förmåga att absorbera och neutralisera dålig lukt är långt överlägsen andra textila material. Ull är lättskött, självrenande och luktar inte illa. Keratin som finns i ullen bryter nämligen naturligt ner illaluktande bakterier från huden.
Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk, självrenande effekt.
Tvätta sällan
Det som sliter mest på ett klädesplagg är att tvätta dem. Det finurliga med ull är att det är självrenande och inte behövs tvättas så ofta. Skona därför miljön och strunta i att tvätta. En enkel vädring kan räcka.
Ibland måste du trots allt tvätta ditt plagg från Woolpower. När du tvättar kläder av ull är det bra att använda ett tvättmedel för ullkläder, exempelvis Woolcare. Det är ett skonsamt tvättmedel som innehåller det naturliga ullfettet lanolin, vilket hjälper till att vårda ullens egenskaper. Ett extra tips är att tvätta plaggen ut och in för att ytterligare förlänga livslängden och tänk på att inte använda sköljmedel då detta Mjukmedel bör inte användas eftersom Woolpower-plagg är mjuka och sköna av sig själva.
Krymper inte
Kläderna krymper inte nämnvärt, men drar ihop sig något. De är elastiska och formar sig efter kroppen på ett behagligt sätt sen när du tar på dig dem.
Trivs inte i mörker
När du inte använder ditt underställ, undvik att förvara det i mörka, instängda utrymmen. Ullfibernas protein lockar skadedjur som pälsängrar till att betrakta ditt ullunderställ som en festmåltid.
Laga och lappa
Vår unika stickteknik gör att våra plagg binder mycket luft och därmed värmer extra bra. Det är löst stickade och med sköna frottéöglor på insidan. Detta gör att kläderna lätt noppar sig men det är inget som påverkar funktionen. Skulle det däremot gå en maska eller bli hål i tröjan så är det bra att stoppa detta så snabbt som möjligt. I filmen här visar Lena hur man enkelt kan dra in en maska.
LAGA ETT HÅL
Det finns flera sätt att laga hål, men här i filmerna får du tips på hur då hur du lagar både små och stora hål med maskstygn.
Att laga med maskstygn
- Välj garn som matchar plagget om du inte vill att lagningen ska synas, annars ta det du har hemma.
- Sy maskstygn för att fånga upp och fixa trasiga maskor genom att ansluta dem till de intilliggande maskorna.
- För att förstärka ytan, sy maskstygn på svaga maskor innan de går av och skapar hål.
Enkla maskstygn kan förlänga livet på dina stickade plagg och undvika att du behöver köpa nya.
Vill du ha en beskrivning att ladda ner, så finns en enkel guide med bilder här. Laga ett hål med maskstygn.pdf (Öppnas i ny flik)
BYT ETT TRASIGT BLIXTLÅS
Så här byter du blixtlås på din ullfrottétröja enkelt hemma:
- Klipp bort det trasiga blixtlåset så nära kanten som möjligt.
- Nåla fast det nya blixtlåset i tyget som är kvar från det gamla.
- Sy fast blixtlåset med en raksöm.
- Upprepa på andra sidan.
- Testa att blixtlåset fungerar.
- Använd din tröja i många år till!
Du hittar både blixtlås, muddar och andra tillbehör för att laga dina plagg här.