Är rättvisa arbetsvillkor och en skälig lön något du tycker är viktigt?
Vet du hur personerna som sytt dina kläder har det? Om du har på dig en tröja från Woolpower så kan du känna dig trygg med att människorna som tillverkat ditt plagg har en lön de kan leva på och rättvisa arbetsvillkor.
I fabriken i Östersund finns en av Sveriges största sömnadsenheter och totalt har vi nio sömnadslinor. Sömmerskorna är uppdelade i team som arbetar med olika produkter. En del sömmerskor syr jackor och västar medan andra syr accessoarer, Long Johns eller Zip Turtleneck. Här jobbar ingen på ackord och kvalitet går alltid före kvantitet. Om en sömmerska upptäcker något fel i processen så avbryter hen produktionen för att åtgärda felet.
Här nedan får du träffa några av de sömmerskor som har jobbat, och just nu jobbar, i vår fabrik i Östersund.
Ett kvalitetsigill
Det är alltså en och samma sömmerska som syr hela plagget, från första till sista söm. När plagget har sytts klart så kontrolleras det och om Sömmerskan kan godkänna plagget signerar hen det med sitt eget namn. Namnetiketten som du kan hitta i alla våra plagg är därför både ett kvalitetssigill samtidigt som det ger våra kunder möjlighet att förstå att det finns en människa bakom varje plagg.
En människa med mycket stor kunskap om sitt hantverk.
Monika Heldorsson
Monika har jobbat på Woolpower i Östersund sedan 2016.
“När jag började gick jag en sömnadsutbildning på fabriken där vi lärde oss hur man gör mönster för kläder och hur man använder maskinerna. Efter det började vi sy kläderna. Det gick bra för mig och och jag fick jobb som sömmerska. Jag älskar att arbeta med händerna och att hantera mina egna uppgifter, den här typen av jobb är inte så vanliga i Sverige och det är fantastiskt att ha en sådan unik roll. Jag är stolt över mitt jobb.”
Ann-Mari Lund
Ann-Mari arbetade på Woolpower i Östersund från 1977 till 2021.
”Jag har jobbat på Woolpower i nästan 40 år. Under denna tid har jag skaffat mig en stor förståelse för materialet och utvecklat mina färdigheter som sömmerska. Jag är stolt över att vara en del av Woolpower-teamet. Jag antar att antalet år som jag har varit anställd här bevisar det väl! ”
Martha Persson
Ett namn som förekommer i många av Woolpowers plagg är Martha Persson. Hon arbetade som sömmerska i Östersund från 1979, men sommaren 2020 blev hennes sista i fabriken. Efter 45 år har blev det dags för henne att gå i pension igen.
Genom åren har hon samlat på sig massor av minnen, och även om världskändisar, kungligheter och stora politiker har stått bredvid henne och sett hennes arbete, är det människor och möten under fabrikens årliga öppna hus hon minns bäst.
“Jag älskar när fabriken har öppet hus. Folk är nyfikna och vill veta allt. Man tänker oftast inte så mycket på hur unikt det är med en syfabrik i Sverige, men under ett öppet hus blir det extra tydligt och besökarna har mycket av frågor”
Martha gick i pension redan sommaren 2019, men hon hann bara vara pensionär i en vecka innan hon började sakna kollegorna för mycket och hon var tillbaka på Woolpower igen. Nu gör hon ett nytt försök och planen är att byta ut tyg, symaskiner och tråd mot träskivor, sågar och hammare.
“Ja, nu ska jag försöka gå i pension igen. Jag bor på en gård så det finns mycket att göra. Först ska jag lära mig att byta panel på ladugården så får vi se”.