Vår fabrik

Med de konsumtionsmönster vi i västvärlden vant oss vid är det lätt att glömma allt arbete och alla människor som ligger bakom produktionen av ett klädesplagg. Det är något vi på Woolpower vill ändra på. Vi vill lyfta fram personerna som tillverkat just ditt plagg. I vår fabrik i Östersund sker all produktion som leder fram till det varma, slitstarka plagg som blir din följeslagare på olika äventyr.

Just nu bygger vi en ny fabrik i Verksmon, Östersund – Läs mer om vår unik satsning inom Svensk textilindustri.

HELA PRODUKTIONEN UNDER SAMMA TAK

Något som är unikt med oss på Woolpower är att vi har en ovanligt kort produktionskedja där största delen sker under samma tak. Vi tillverkar nämligen våra plagg, från garn till färdig produkt, i vår fabrik i Östersund, Jämtland. Det har vi gjort sedan 1969 när företaget grundades. På det här sättet kan vi ha en bra kontroll över hela vår produktion och vi kan säkerställa att vi håller vad vi lovar.

Hela produktionen är en som kedja där människorna är de kritiska länkarna som får kedjan att hålla ihop – alla på Woolpower är precis lika viktiga! Våra stickoperatörer ser till så att stickmaskinerna fungerar som de ska och att materialet som stickas fram håller rätt kvalitet. Sedan skickas tyget vidare till beredningen där det tvättas, formas och stansas till bitar med rätt passform. Därefter sys plaggen ihop och sömmerskan kontrollerar att plagget håller den höga Woolpowerkvaliteten. Slutligen packas produkterna och mellanlandar på vårt lager innan det skickas ut till våra kunder.

STICKNING

Det går åt ungefär 200 ton merinoull varje år för att producera våra plagg. Ullen färgas och spinns i Europa innan den levereras som färdigt garn på rullar till vår fabrik. Det första steget hos oss är sedan stickningen. I vår sticksal stickas vårt unika material Ullfrotté Original i specialgjorda stickmaskiner.

Vår speciella stickningsmetod är utvecklad för att öka ullens egenskaper och få ett så funktionellt plagg som möjligt. Det krävs precision i inställningarna för att synkronisera stickmomenten till Ullfrotté Original. Ull är ett levande material och det är inget enkelt arbete att få till tygen så att de blir helt perfekta. Ibland dyker det upp problem som måste hanteras av våra tekniker och maskinoperatörer. Det kan exempelvis vara en sliten nål som gör ränder i materialet eller för långa fibrer som sticker ut från garnet och hakar upp sig. Skulle något av detta hända så godkänds inte materialet och vi kan inte använda det till våra produkter. Men eftersom materialet fortfarande har kvar funktionen så säljer vi detta på metervara i vår fabriksbutik så att kreativa personer kan sy egna kläder.

För att garnet ska gå bättre i maskinerna behövs högre mängd fuktighet i luften. Genom att tillföra vattenånga i taket får vi en luftfuktighet på mellan 53-60% som förhindrar att det blir statiskt under stickningsprocessen. Våra tekniker och maskinoperatörer har hela tiden ögonen med sig och spanar efter fel som behöver åtgärdas.

Sömmar är de svagaste länkarna i tyget och det är störst risk att materialet går sönder just där. De flesta av våra plagg är därför uppbyggda av rundstickade som tuber och saknar längsgående sömmar. Även muddarna till ärmar och ben är stickade i ett stycke. Tack vare att vi rundstickar materialet får vi även mindre spillmaterial. Med färre sömmar blir plaggen dessutom mjukare och risken för skav minimeras.

I vår sticksal finns det också ungefär 35 maskiner som stickar sockar av olika modeller, dygnet runt. Våra sockmaskiner kan sticka olika mönster i sockan. För att sticka en strumpa med ett visst utseende så programmerar våra tekniker hur nålarna ska röra sig och vilka garner som ska användas i vilken del.

BEREDNING

Ofta upplever människor att ullkläder krymper när de tvättas. Det vill inte vi ska hända hemma hos dig, därför tvättar vi allt stickat material i 60 grader vår fabrik istället. Bara med vanligt vatten, inget annat. Tvätten gör att materialet krymper mellan 20-22% och stabiliseras. Det ger oss ett mjukare och mer följsamt material som är enklare att arbeta med. Efter tvätten torktumlar vi tyget och när delarna har torkat formar vi dem med hjälp av värme och ånga på metallformar i våra formmaskiner.

Våra formmaskiner heter Clara och Calle. Calle formar all vår bodyväv som en stor mangel och Clara formar ungefär 500 000 ben och ärmar per år med hjälp av olika formar. Vissa av de formar som används idag användes även när vi hette Vinetta och gjorde nylonstrumpor för mer än 50 år sen.

Efter att materialet värmts upp och formats måste det vila ett dygn innan det är dags att stansa ut bitarna som sedan ska sys ihop till plagg. Vi strävar efter att nyttja så mycket tyg som möjligt av varje tub. Tuberna läggs i lager där vikten på materialet avgör hur många lager som ryms på höjden i läggmaskinen. Längden ställs in efter vilken storlek som ska göras, allt för att få så lite spill som möjligt. Sedan markeras varje tub upp med hjälp av plaggmallar. Här kontrolleras även tyget ännu en gång och vi markerar upp om det finns skräp, ränder eller andra avvikelser i tyget. När tuben sedan är lagd så går den vidare till stansbordet.

För att få jämna och raka kanter genom hela tuben i ett så mjukt material som Ullfrotté Original måste man skära genom hela tuben på en och samma gång. För att lyckas med det så tar vi hjälp av stansjärn och en press. Stansjärnen har olika form och storlek beroende på vad som ska produceras. Stansjärnen har en vass och taggig sida som läggs mot materialet. Stansjärnen läggs ut som pepparkaksformar på tyget och skickas sedan in i pressen. Sedan upprepas detta tills att hela tuben har nyttjats och delarna är redo att sys ihop till plagg.

Även om vi optimerat så att vi ska få så lite spill som möjligt så blir det en del material över. Det pressar vi ihop till ett filtmaterial. Av filtmaterialet tillverkar vi bland annat sulor och sittunderlag. Att ta tillvara på spillmaterialet och skapa andra användbara produkter är både smart och hållbart. Dessutom säljer vi filtmaterialet som du kan köpa för att skapa egna produkter av.

Dela gärna dina egenskapade produker via hashtaggen #woolpowerDIY på sociala medier. Vi tycker det är superkul att se hur vårt material används och vill gärna att ni ska inspirera varandra att skapa.

Sömnad

Vi har totalt nio sömnadslinor och våra sömmerskor är uppdelade i team som arbetar med olika produkter. En del syr jackor och västar medan andra syr accessoarer, Long Johns eller Zip Turtleneck. Här jobbar ingen på ackord och kvalitet går alltid före kvantitet. Om en sömmerska upptäcker något fel i processen så avbryter hen produktionen för att åtgärda felet.

I en traditionell textilfabrik bemannas varje maskin av en sömmerska som syr en och samma söm eller detalj hela tiden för att sedan skicka plagget vidare till nästa person som syr en annan söm. Det innebär ofta väldigt enformig och stressande arbetsmiljö. Här på Woolpower vänder vi på allt. Den som syr flyttar mellan maskinerna och är, med stöd av de kvalitetsstandarder som vi satt upp i fabriken, sin egen kontrollant. Att flytta mellan maskinerna skapar också en bättre arbetsmiljö för sömmerskorna då det blir mer naturlig variation i arbetet.

Det är alltså en och samma sömmerska som syr hela plagget, från första till sista söm. När hen sytt klart hela plagget så kontrolleras det och om sömmerskan kan godkänna plagget signerar hen det med sitt eget namn. Namnetiketten som du kan hitta i alla våra plagg är därför både ett kvalitetssigill samtidigt som det ger våra kunder möjlighet att förstå att det finns en människa bakom varje plagg. En människa med mycket stor kunskap om sitt hantverk.

Om något fel skulle upptäckas klipper sömmerskan helt enkelt bort sin namnlapp och plagget säljs som andrasortering i vår fabriksbutik till reducerat pris, allt för att slippa slänga material i onödan.

Vill du se vem som sytt din tröja?

PACK

När plaggen är sydda och klara så går de vidare till packen. Där paketeras kläderna i sina kartonger och märks upp med rätt etikett innan de skickas vidare till lagret.

LAGER

Slutligen landar kläderna på vårt lager som sedan skickar vidare produkterna till våra kunder runt om i världen.

Nyfiken på vilka som tillverkat dina kläder?

På denna sida kan du se vilka som jobbar hos oss