Njut av sommarens löpturer – i ull

Vänta nu, ullkläder på sommaren? Nej men det går ju inte. Ull blir man ju varm av, det är därför man har det på vintern när det är kallt ute.

Det är en ganska vanlig reaktion vi får när vi pratar med människor och föreslår att de ska testa att träna i ullkläder på sommaren. Att springa, cykla eller ägna sig åt annan högintensiv aktivitet i ullkläder är något som många ställer sig skeptiska till. Tillhör du kanske en av dem som är skeptiska? Då kanske du inte vet än att ull utan tvekan är ett av naturens mest funktionella material.

Ull – naturens eget funktionsmaterial

Ullens krusighet gör den perfekt för att isolera och kapsla in luft. Det innebär att kläderna upplevs varma och sköna på vintern, men det betyder faktiskt också att de isolerar mot värme på sommaren och håller dig behagligt sval. Ull är alltså temperaturreglerande och fungerar fantastiskt bra att använda året runt.

En annan stor fördel med att använda ull när det är varmt, och man svettas mycket, är att ull absorberar fukt. Ullfiberns volym kan öka upp till 30% genom att den kapslar in fukt och du fortsätter att känna dig torr. Förutom detta är ullen duktig på att transportera bort fukt från kroppen. När det är fuktigare innanför plagget än utanför så transporterar ullfibern fukten till utsidan av plagget för att uppnå jämvikt.

Ytterligare en anledning att använda ullkläder när du tränar och det är varmt ute är att de inte luktar svett. Ull innehåller naturligt ämnet keratin som bryter ner illaluktande bakterier. Dessutom innehåller ull lanolin som är fukt- och smutsavstötande. Det gör att bakterier har svårt att växa till sig och du kan använda plaggen längre innan du behöver tvätta dem. Oftast räcker det med att bara hänga ut och vädra kläderna mellan varven.

Kläder värmer inte

Men om ull har alla dessa fantastiska egenskaper, vad är det då egentligen som gör att vi pratar om olika isoleringsskalor och att olika plagg får dig att känna dig varmare eller svalare.

Kläder i sig värmer faktiskt inte. Textil leder värme bort från kroppen medan luft kapslar in din kroppsvärme. Det är därför du känner dig varmare i kläder och material som binder luft. Vårt Ullfrotté Original är till exempel ett frotté stickat tyg som skapar få kontaktpunkter mot huden och därmed en ökad förmågan att binda mycket av kroppens egen värme. Men vi har också tagit fram en produktserie som vi kallar LITE, och vi pratar ofta om LITE som vårt lite svalare material.

Materialet LITE är ribbstickat och ett mer kroppsnära material jämfört med Ullfrotté Original. Det betyder att det har
fler kontaktpunkter mot kroppen vilket leder bort värmen så att du känner behagligt varm. Så trots att LITE-materialet innehåller mer ull än Ullfrotté Original så är det faktiskt svalare att ha på sig. Ribbstickningen ger också ett väldigt flexibelt och smidigt material vilket är skönt och bekvämt när du till exempel är ute och springer.

Svensktillverkad kvalitet

En annan bra anledning att välja just ett LITE ställ från Woolpower nästa gång du köper träningskläder är att det är helt och hållet stickat och sytt i Sverige. Vår fabrik är Sveriges största textilfabrik och det är alltid en och samma sömmerska som syr hela plagget, från första till sista söm. När sömmerskan sytt klart plagget kollar hen så att det håller rätt kvalitet. Namnetiketten som du kan hitta i alla våra plagg är därför både ett kvalitetssigill samtidigt som det ger våra kunder möjlighet att förstå att det finns en människa bakom varje plagg.

Relaterade produkter

Se alla våra LITE-produkter