VÄLJ RÄTT UNDERSTÄLL

När du vistas utomhus, oavsett om du är aktiv eller bara tar en lugn promenad, är rätt klädsel avgörande för en behaglig upplevelse. Ett värmeisolerande och fukttransporterande underställ är essentiellt när du blir varm och börjar svettas. Att klä sig i plagg som effektivt transporterar bort fukt från huden är viktigt eftersom vatten leder bort värme 25 gånger mer effektivt än luft. Här är våra bästa tips för att hjälpa dig att välja rätt underställ för dina behov.

Varför Välja Ull?

Ett underställ i ull erbjuder många fantastiska egenskaper. Jämfört med bomull, som suger åt sig mycket fukt och torkar långsamt, är ull överlägsen när det gäller fukttransport och värmeisolering.

Hur Väljer Du Rätt?

För att välja det bästa understället för dig, ta dig tid att fundera över följande frågor:

 1. Fryser du lätt eller blir du snabbt varm?
  Din kroppstemperatur påverkar vilket material och tjocklek som passar bäst för dig.
 2. Vad ska du göra i understället?
  Din aktivitetsnivå avgör vilken typ av underställ som är lämpligast. För högintensiva aktiviteter kan ett lättare och mer andningsbart material vara att föredra.
 3. Kommer du ta långa pauser eller vara aktiv hela tiden?
  Om du förväntar dig långa perioder av stillasittande kan ett tjockare underställ vara att föredra för att behålla värmen under pauserna.
 4. När och var kommer du använda understället?
  Klimatet och temperaturerna där du vistas påverkar vilken isoleringsnivå och materialval som är mest lämpligt.

Fryser du mycket?

ULLFROTTÉ 200

Om du fryser lätt eller snabbt blir kall behöver du ett underställ som isolerar din kroppsvärme och håller dig varm.

Ullfrotte 200 är vårt klassiska underställ, där ullens krusiga fiber och vår unika stickningsmetod skapar ett luftigt material med få kontaktpunkter mot huden. Luftspalten som bildas närmast huden leder i sin tur till att värmen som din kropp producerar kapslas in effektivt.

Kom ihåg att Ullfrotte 200 är ett första lager. Du ska alltså inte ha några andra plagg under – förutom eventuella underkläder. Det är i öglorna magin sker så dessa ska vara närmast kroppen!

Woolpower Lite

Om du har en hög kroppstemperatur och lätt blir varm, är det viktigt att välja ett underställ som effektivt transporterar bort både överskottsvärme och fukt.

Woolpower LITE är tillverkat i ett ribbstickat material och plaggen sitter nära huden. Tack vare de stora kontaktytorna mot huden leds din kropps överskottsvärme bort effektivt. LITE passar perfekt för dig som är varm av naturen eller behöver ett tunnare underställ för mer högintensiva aktiviteter.

Vad ska du göra?

Typen av aktivitet du tänker genomföra påverkar också ditt val. Om du ska vara involverad i högintensiva aktiviteter som löpning eller skidåkning, är ett andningsbart underställ med god fuktreglering viktigt för att undvika överhettning. Å andra sidan, om du planerar lugnare aktiviteter, som vandring eller fiske, kan ett varmare underställ vara att föredra.

Pausa eller inte?

Vilket underställ du ska välja påverkas också om du kommer att ta långa pauser under din aktivitet, som vid utförsåkning eller jakt, så att du håller dig varm och bekväm även under vilan. Här är ett Ullunderställ alltid att föredra framför ett underställ av bomull eller syntet.

Var och när ska du använda understället?

Var du är och hur kallt det är omkring dig, påverkar självklart också vilket underställ som passar bäst. Bara i Sverige vet vi att en vinterdag kan variera från -5 till -43, och sen spelar även vind och luftfuktighet in i hur kallt det är där du är. För att förenkla det något brukar vi prata om kallt respektive milt väder.

Ullfrotté 200

 • I kallt väder
 • Vid låg eller växlande aktivitetsnivå
 • När du tar pauser under din aktivitet
 • Om du fryser mycket

Woolpower LITE

 • I milt väder
 • Vid hög aktivitetsnivå
 • När du rör dig under hela aktiviteten
 • För dig som inte fryser så mycket

Underställ i Ullfrotté 200

Underställ Woolpower LITE

Vinterlöpning med Bröderna Backa

Löpning är en livsstil för Bröderna Backa oavsett väder och årstid.
Här är en förenklad tabell för hur de klär sig med Woolpower plagg för vinterlöpning:

På huvudet finns alltid Beanie LITE och på fötterna Socks Skilled Liner. Vid temperaturer kallare än – 5 används också Tube LITE.
Värt att notera är att båda bor i norra Sverige och är varma av sig, så för dem är Woolpower LITE de givna materialet för ett första lager.

TIPS!
Om du fryser innan du sätter igång vet du att du inte klär på dig för varmt från början.

Ullfrotté 200

Ullfrotte 200 är vårt klassiska underställ, där ullens krusiga fiber och vår unika stickningsmetod skapar ett luftigt material med få kontaktpunkter mot huden. Luftspalten som bildas närmast huden kapslar in i värmen som din kropp producerar effektivt.

Alla val vi gjort ifrån ullen vi använder, till hur garnet tvinnas och hur vi stickar är beslut vi tagit för att materialet och plaggen ska binda så mycket luft som möjligt.

VIKTIGT ATT VETA!

Kom ihåg att Ullfrotte 200 är ett första lager. Du ska alltså inte ha några andra plagg under – förutom eventuella underkläder. Det är i öglorna magin sker så dessa ska vara närmast kroppen!
Ett plagg i bomull innanför ditt underställ från Woolpower kommer försämra effekten avsevärt och du kommer frysa.

   Läs mer om Ullfrotte Original

Woolpower Lite

Om du har en hög kroppstemperatur och lätt blir varm, är det viktigt att välja ett underställ som effektivt transporterar bort både värme och fukt.

Woolpower LITE har alla egenskaper som krävs för att du ska hålla dig varm men det fungerar lika bra på vintern som på vår och sommar.

Ullfibern strävar alltid efter att tryckutjämna, något som gör  att ull passar alla årstider. Det isolerar din kroppsvärme på vintern och transporterar överskottsvärme på sommaren.
Woolpower LITE är ribbstickat och sitter nära huden ökar kontaktytorna vilket effektivt leder bort fukt, svett och överskottsvärme. Det gör produkterna lika passande  för högintensiva vinteraktiviteter som vinterlöpning som för lågintensiva sommaraktiviteter som vandring. Plaggen transporterar effektivt bort fukt och svett.

Woolpowers LITE underställ passar perfekt för dig som är varm av naturen eller behöver ett tunnare underställ för mer högintensiva aktiviteter.

  Läs mer om Woolpower Lite