Menu

Material

Ull är naturens eget funktionsmaterial och hittills har man inte på konstgjord väg lyckats framställa en fiber med ullens unika egenskaper. Naturen hade alltså redan löst problemet med att frysa och svettas redan innan vi började forska på det.

Huden är kroppens största och känsligaste organ. Det är viktigt att du som arbetar på riskfyllda platser har det bästa skyddet. Vår kollektion Woolpower Protection uppfyller krav och regler enligt Europastandarder för personlig skyddsutrustning vid kallt arbete.

Ullfrotté original är ett material som utvecklades av oss i början av 1970-talet i Östersund, Jämtland. Det är slitstarkt och består av fin merinoull, polyamid/polyester och framförallt – luft!

80 procent är luft

Luft? Undrar du kanske. Ja, luft leder nämligen inte bort värme i någon större utsträckning. Men det gör textil. Vårt material är en stickad frottévara där ena sidan är slätstickad och den andra består av frottéöglor. Materialet med sina fluffiga frottéöglor i kombination med ullens krusiga fibrer bildar en trikå som binder mycket luft. I själva verket är det upp till 80 procent av materialet som består av luft. Den luftiga trikån har väldigt få kontaktpunkter mot kroppen vilket gör att det finns få punkter där kroppsvärmen kan ledas bort. När du bär ett underställ från Woolpower intill kroppen kan du isolera den egna kroppsvärmen. Ju större luftskikt du kan hålla kvar runt kroppen, desto mer värme kan du behålla.

Däremot släpper materialet lätt igenom fukt ut från kroppen. När kroppen blir svettig ökar trycket innanför kläderna. Fuktmolekylerna strävar då utåt där luften är kallare och trycket lägre. Är materialet glest och fibrerna har rätt egenskaper så hjälper de fukten att transporteras bort från kroppen. Ullfrotté Original håller dig därför varm även när materialet är fuktigt. Och tvärtom: när det är varmt ute håller understället dig sval av samma anledning. Men eftersom ull är ett naturligt material så luktar det inte, trots att du har svettats.

Ullen släcker elden

Ull är svårantändligt och kräver en mycket hög antändningstemperatur. Ullen är uppbyggd av protein som i sig själv är flamhämmande. Dessutom bidrar ullens förmåga att bära vattenånga till att den är svårantändlig. Om ull väl har börjat brinna underhålls inte lågan utan fibrerna förkolnar och släcker därmed sig själva.

Då Ullfrotté Original till största del består av ull är materialet svårantändligt till skillnad från rena syntetprodukter. Därför används Woolpower både inom yrkes- och friluftsliv när det är kallt, och av brandmän, svetsare, högspänningsarbetare och andra för att bidra till att skydda mot värme och förhindra att brännskador förvärras

För att ytterligare förstärka skydden har vi tillsatt specifika fibrer beroende på användningsområde. Det har vi alltså gjort redan på fibernivå vilket betyder att skyddet aldrig går att tvätta ur.

Mjukt men starkt

Merinoullen är en mycket fin, mjuk och krusig ull som lämpar sig perfekt för plagg som bärs närmast kroppen. Ullen i Ullfrotté Original är 22 mikron, vilket betyder att ullfibrerna är 22 tusendels millimeter tjock. Det ger en behaglig ull som samtidigt är stark.

Men på grund av att merinoullen är krusig är slitstyrkan inte optimal. För att plaggen som vi stickar ska bli så slitstarka som möjligt har ullen blandats med en tredjedel syntet. Närmast kroppen finns till största delen merinoull. 

Flamskydd

Kollektionen Protection LITE är ett tunnare underställ där vi tillsatt en cellulosafiber som kallas Lenzing FR, vars funktion är att den tar bort syret i materialet. Finns inget syre i plagget kan det inte heller börja brinna så lätt. På grund av den känsliga fibern rekommenderar vi att du endast tvättar plaggen med ullprogram i 40 grader.

Det lite tjockare understället Protection 400 har aramidfibrer tillsatt i ullgarnet, vilket förstärker förmågan att stå emot värme och eld. Precis som våra vanliga Woolpower-underställ går det att tvätta dessa i 60 grader. 

Produkterna är märkta med Protection och är CE-märkta. De är dessutom certifierade EN 11612 för skydd mot hetta och flamma. Både Protection LITE och Protection 400 står emot värme utifrån, smälter inte och ger inga ytterligare brännskador. Självklart gäller det att du även använder ytterkläder som är testade och säkra för ditt arbete

Protection i webshopen

 

Ljusbåge

Vid högspänningsarbete är det främst bröst, underarmar och ansikte som kan bli utsatt för ljusbåge. Arbeta aldrig i t-shirt.

ATPV-värdet (Arc Thermal Protective Value) i våra kläder refererar till hur mycket exponering kläderna tål för att förhindra andra gradens brännskador. Reglerna säger att det ska vara minst 50 procents chans att andra gradens brännskador förhindras om du blir utsatt för en ljusbåge. 

Samtliga Protection-plagg är ljusbågecertifierade med IEC 61482-2

 

Antistat

Om du arbetar med mer finkänslig elektronik är det viktigt att du är ordentligt jordad för att förhindra att något går sönder. Antändningsrisken ska också minimeras.

Vi blandar in fibern Beltron som är strömledande. Våra produkter motverkar även, som namnet antyder, att stötar blir till.

Samtliga Protection-plagg är antistatcertifierade med EN 1149-5

 

Naturliga noppor

När du har haft ditt plagg från Woolpower under en tid kan du uppleva att det blivit noppigt. Det är inget konstigt, utan har en naturlig förklaring eftersom vi gör våra kläder av ett naturmaterial. Nopporna är inget som försämrar funktionen på något sätt. Vi har valt att behålla garnets krusighet istället för att kamma ut det. Vi spinner inte heller garnet så hårt och stickar det slutligen så löst vi kan. Öglorna på insidan behåller vi. Allt detta tillsammans gör att tyget kan noppa sig med tiden. Men så gör vi för att kunna samla så mycket luft som möjligt i plagget så att du håller dig varm. Dessutom blir tyget väldigt elastiskt och stramar aldrig.

Genom hela arbetslivet

Vi har lagt ett stärkande lager på utsidan av plaggen för att maximera hållbarheten så att du kan bära ditt Woolpower-underställ i flera år.

Snabba fakta om Woolpower-ull

Självrenande effekt

Keratinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden. Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk självrenande effekt.

Optimal isolation

Ullfiberns krusighet binder stora mängder luft och ger god isolation. Luften mellan fibrerna minskar värmeöverföringen i materialet och har därmed en isolerande effekt, både mot värme och kyla. Merinoull kan ha upp till 40 krusningar per centimeter vilket ger en hög grad av isolation vilket också gör att det blir färre kontaktpunkter mellan materialet och huden.

Maskintvättbar

Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt. Ullplagg behöver inte tvättas ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek. Ullfiberns yta är täckt av små fjäll som gör att ullplagg kan filta sig vid tvätt. Fjällen kan avlägsnas genom behandling och ullen blir då maskintvättbar. Woolpowers plagg kan tvättas i 60 grader utan att krympa. Läs mer under Tvättips.

Det svalare LITE

Luftspalter i materialet ökar isoleringen av kroppsvärmen. Ett löst stickat plagg är alltså varmare än ett tight stickat plagg. Woolpower LITE och Protection LITE-kläderna, som är av ett tight stickat material, är därför svalare trots att de faktiskt innehåller mer ull än Ullfrotté-original kläderna. LITE kan med fördel användas när det är lite varmare ute, eftersom materialet hjälper till att kyla ner kroppen. 

Värmer fuktig

När fukt absorberas utvecklas en så kallad absorptionsvärme i en kemiskt värmeavgivande process. Värmeenergi avges när vattenmolekyler och polära molekylgrupper av fibern kolliderar. Kraften i kollisionen är så kraftig att värme utvecklas. Processen pågår tills fibern är mättad med vattenmolekyler. Våra underställ värmer alltså även när det är fuktigt.

Hydrofobisk

Ullen är hydrofobisk och kan dra till sig vattenånga, alltså fukt från kroppen. Ullen kan absorbera fukt både mellan fibrerna och inuti fibern, vilket gör att ull mot kroppen känns torr även om den är fuktig. Ullfibern kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att ens kännas fuktig.

När ull sticks

Mikrontalet, det vill säga ullfiberns grovlek i tusendels millimeter, där fin ull är mellan 17 och 23 mikron, används som ett kvalitetskriterium. När ull upplevs som stickigt beror det på att det finns grova fibrer i ullen som inte viker undan för huden utan sticker rakt på. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Grova fibrer på över 28 mikron kan kännas stickiga. Woolpowers underställ sticks inte ett dugg.

Skickar iväg fukten

När fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför arbetar ullen aktivt för att absorbera fukten och sedan transportera den genom materialet tills att det uppstår jämvikt på båda sidor. Genom att fuktigheten transporteras till utsidan av plagget ökar värmeisolationen och du håller dig torr.