Ull från merinofår - Silhuette av får i solnedgång

Ull från merinofår

Ull kan komma från flera olika djur. Vanligast är det med ull från får, men det finns även ull som kommer från alpacka, lama, getter, kaniner och kameler för att nämna några. Ullen som vi använder i våra kläder kommer från merinofår som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. 

Det finns över 1000 olika arter av får i världen och av dessa är just merinofåret troligtvis det som är mest känt då dess fina ull länge varit populär att använda i textilproduktion, och framförallt till kläder. Av alla material som används till textilier idag så står ull ungefär för 1,1%. Majoriteten (80%) av all merinoull kommer från Australien, efter det är de stora exportländerna av ull Argentina, Nya Zeeland, Sydafrika, USA och Uruguay.

Kvaliteten på ullen påverkas mycket av djurhållningen av fåren och den yttre miljön där fåren betar. Exempel på saker som kan påverka ullens kvalitet är tillgång till mat och vatten, klimat, nederbörd, jordkvalitet, växtlighet och stress. 

Naturens eget funktionsmaterial

När man pratar om ullfiber och vilken ullfiber som passar bäst till underställ är det framförallt två saker man kollar på. Den första är mätetalet micron. Det vill säga hur fin, eller tunn, ullfibern är. Ett vanligt människohår ligger på ungefär 60 mikron medan fin ull ligger i spannet mellan 14-23 mikron. För att kunna använda ett ullplagg nära kroppen så vill du ha så tunn ull som möjligt. Annars kliar plagget. Den andra är ullens krusighet per centimeter. Desto krusigare ullen är desto mer luft binder den vilket ger ett varmare material. Merinoull har ungefär 40 krusningar per centimeter vilket är mer än någon annan ullfiber.

Ullfiberns struktur

Ull är uppbyggt av keratin, ett protein som har en liknande struktur som håret på oss människor. Ullfibern innehåller 18 aminosyror varav flera av dem har egenskaper som ger ullen dess unika fuktbindande egenskaper. Fibern är uppbyggd av en inre kärna som kallas bark och ett yttre lager av fjäll som kallas epidermisfjäll.

Barken utgör ungefär 90% av fibern och består av två olika typer av celler som expanderar på olika sätt när de blir fuktiga vilket gör att ullen krusar sig. Epidermisfjället som ligger på utsidan av ullfibern överlappar varandra, ungefär som ett fiskfjäll. När ullen är otvättad är den täckt av lanolinolja som fungerar som ett naturligt regnskydd och gör den vattentät.

När ullen blir fuktig expanderar fjällen och lyfter sig. Tänk lite som håret på armarna gör när man ryser. Detta gör att fuktig ull kan expandera upp till 30% när den är fuktig. Ull har en struktur som gör att den kan binda mycket luft. Det i sin tur gör att ull har en hög isolerande förmåga.

Välmående får

Att använda ett råmaterial som kommer från levande djur kräver att djuren har det bra. Vi har krav på att gårdarna som vår ull kommer från följer IWTOs fem riktlinjer för djurskydd.

  • Frihet från hunger, törst och undernäring
    – genom tillgång till färskt vatten och en diet som är tillräcklig för att upprätthålla full hälsa och kraft
  • Frihet från obehag
    – genom tillhandahållande av en lämpligt skyddad och bekväm miljö
  • Frihet från smärta, skada och sjukdom
    – genom förebyggande eller snabb diagnos och behandling
  • Frihet att uttrycka normala beteendemönster
    – genom tillhandahållande av tillräckligt med utrymme, lämpliga faciliteter och sällskap av djurets egen sort
  • Frihet från rädsla och stress
    – att säkerställa att villkor och behandlingar som införs undviker mentalt lidande

Woolpowers ull är 100% mulesingfri

Du har kanske hört talas om mulesing? Det är ett ingrepp som är vanligt att man genomför på merinofår i framförallt Australien. Merinofår har både mycket ull och mycket skinn. Det innebär att det blir veck i huden på fåren. I just Australien finns det en fluga som lägger ägg i vecken runt analöppningen på fåren. När äggen sedan kläcks letar sig larverna in i huden på fåret och fåren kan gå en plågsam död till mötes. För att undvika detta så skär man bort en del av baken på fåren när de är lamm. När huden läker ihop så blir den slät och inte lika attraktiv för flugan.

Det låter ju som en bra lösning på problemet, men tyvärr har det uppmärksammats att detta ingrepp ibland sker utan bedövning. Eftersom vi vill att fåren som vår ull kommer från mår bra och inte blivit utsatta för några smärtsamma ingrepp så köper vi vår ull från Uruguay och Argentina där flugan inte finns.  Problemet med mulesing förekommer därmed inte och vi kan därför garantera att all ull i våra plagg är 100% mulesingfri.

Professionella klippare för fårens bästa

Merinofårens ull är tjock och fåren måste klippas minst en gång om året för att de ska må bra. Ibland, beroende på hur klimatet är där fåren betar, kan de behöva klippas upp till tre gånger på två år. Ull växer med ungefär 6 mm per månad. Det kan jämföras med ett människohår som växer ungefär 10 mm per månad. Vanligtvis klipper man fåren på våren eller tidig sommar innan de ger sig ut i bergen på sommarbete. Ullen från ett får väger ungefär fyra kilo när den är nyklippt och kallas för råull.

Fåren klipps av specialister som åker ut till gårdarna och klipper dem i deras hemmiljö. På så vis behöver inte fåren stressas med onödiga transporter. Fåren hämtas från sina betesmarker några dagar innan det är dags för klippning. De ska helst stå ganska tätt i fårfållorna när de väntar på sin klippning då detta har en lugnande effekt på fåren. Fåren klipps i en sittande position och ibland använder man en klippstol som fixerar fåret under klippningen. Det är inget som gör ont, utan används mest för att se till att oväntat sprattlande inte gör att klipparen kommer åt huden på fåret.

Fåren klipps så att ullen bevaras i ett helt stycke. Klippningen sker oftast först från svansen och fram till huvudet på ryggen. Sedan klipps sidorna på fåret, en sida i taget fram till magen och ben. Ben, mage och rumpan på fåret klipps separat då denna ull är av annan kvalitet och inte kan användas till kläder. När ullen är separerad från fåret lägger man upp hela stycket på ett stort bord där man rensar bort den värsta smutsen och ull som är i för dåligt skick för att användas. Efter att den fina ullen sorterats ut så säljs den vidare för att beredas till ett garn.