Vi använder årligen runt 150 ton ull till våra produkter. Ullen vi köper har tvättats, färgats och beretts till färdigt garn i Europa. På vår sida om Ull från Merinofår kan du läsa om bland annat ullens kvalitet och egenskaper, men även om fårens välmående och hur det går till när fåren klipps. Nästa steg i processen är att påbörja beredningen av ett garn.
Inköp av ull
I Uruguay och Argentina köps ullen upp av så kallade Combing Mills som har personlig kontakt med gårdarna och årligen åker ut och besöker dem. Under besöken genomför de kontroller på gårdarna för att se att djuren har det bra och att gårdarna följer IWTOs riktlinjer för djurhållning och djurskydd. När detta är kontrollerat och allt ser bra ut köper de upp all ull från bonden och genomför därefter kvalitetskontroller i laboratorier för att rensa ut smutsig eller svag ull som inte går att använda. Det man undersöker är bland annat mikrontal, fiberlängd och färg.
Det är viktigt att fåren har mått bra och fått en näringsrik mat för att ullen ska bli så fin som möjligt. Om fåren varit stressade, haft dåligt bete eller dålig tillgång på vatten så visar sig detta tydligt i ullens kvalitet och den går inte att använda.
Ullen tvättas och förbereds
Har du testat att mysa in händerna i ullen på ett får någon gång? I så fall vet du att fingrarna får en fet beläggning på sig. Ull innehåller nämligen lanolinolja som gör den väldigt fet. Lanolinolja är väldigt bra för vår hud, men för att kunna använda ullen i kläder och textilier så måste den största delen av oljan separeras från ullen.
Detta görs i ett första steg på Combing Mills. Förutom lanolinolja som gör ullen fet, är ullen oftast väldigt smutsig också. Fåren betar fritt på stora landområden och rör sig ofta i terräng som gör att lera, sand, kvistar och annan smuts fastnar i ullen. Detta måste tvättas bort innan man kan separera lanolinoljan från ullen.
Ullen tvättas i en stor maskin som består av flera bassänger med tvättvätskor och vatten. Vanligtvis transporteras ullen genom sex till åtta olika bassänger där de första två eller tre bassängerna består av varmt vatten och tvättmedel, medan resterande bassänger endast består av rent vatten. När ullen transporteras genom dessa bassänger så försvinner den mesta av den vattenlösliga smutsen från ullen.
Efter den första tvätten torkas ullen med varm luft innan det är dags att separera ullen från den största delen av lanolinoljan som finns naturligt i ullen. För att separera lanolinoljan från ullen används en maskin som med hög kraft slår ut det mesta av oljan. Tänk lite som när en tvättmaskin centrifugerar vatten ur kläderna. När ullen är separerad från lanolinoljan måste ullen vila i ett stängt rum så att den får en möjlighet att återfå en jämn fuktbalans. Efter det är det dags att kamma ullen till så kallade ulltops.
Detta sker i två steg. Först så kardas och kammas ullen så att fibrerna lägger sig parallellt med varandra. Eventuellt skräp som fortfarande finns kvar i ullen försvinner och korta ullfibrer sållas bort. Ullen blir då som ett nät som sedan klumpas ihop till långa rep av kammad ull. Ullen sträcks i flera omgångar för att dra ut en del av ullens krusighet.
Därefter är ulltopsen redo att skickas till färgeriet, det kan du läsa mer om här.