Ullen får sin färg

Efter att man tvättat ullen är det dags att färga den och spinna den till ett garn. Detta görs av vår underleverantör Südwolle som har fabriker i Tyskland och i Rumänien.

Finns det röda, gröna och blåa får?

Ull kan skilja sig i färg beroende på vilken typ av får det kommer från. Ull från Merinofår är oftast lite beige till färgen, och även om det är en vacker färg i sig så är det många som önskar sig mer färg på kläderna. För att få till detta måste ullen färgas. Färgeriet som vi använder ligger i Tyskland. Ullen läggs i cylinderformade färgbad, så kallade vessels. I mitten av varje vessel är det en hållare som går att lyfta upp och där placeras ulltopsen. Ullen sänks sedan ner i vesseln och ett stort lock läggs på. Ullen pressas ihop av ett högt tryck och sedan sprutas färgen in i cylindern. För att färgen ska tryckas in genom hela ullfibern så ökas temperaturen under infärgningen från 20 grader till ungefär 100 grader. Då öppnar sig fjällen på ullen så pass mycket att färg kan tränga in genom hela ullfibern.

För att få rätt färg på ullen utgår man från olika recept. Mängden färg vägs, och om vikten avviker mer än 0,1% mot receptet reagerar vågen och man får mäta om tills man gjort rätt. När mängden färg är korrekt blandas den med vatten. Det är viktigt att det blir rätt eftersom ull inte kan färgas om. När ullen tagit upp alla färgämnen så tvättas den och torkas för att bli fluffig igen. Ullen tvättas först endast med vatten och vanlig mild tvål. Tvätten sker i samma vessel som ullen färgats i vilket sparar både vatten och energi.

Vattnet renas innan det släpps ut

Mycket av lanolinoljan som ullen naturligt innehåller har separerats från ullen under tvätt och färgning. Men utan fett blir ullen torr och spröd, därför mjukar man upp den igen med lite fett efter färgningen. Det är lite som att använda balsam i håret efter en dusch. Spillvattnet som blir över efter en färgning samlas upp i stora behållare och rengörs av det kommunala reningsverket.

Efter att ullen färgats så måste den torkas och kammas ut på nytt så att den lägger sig parallellt. När ullen är färgad, torkad och kammad är det dags att blanda olika färger för att få fram de unika färger som kunderna beställt. Till exempel så består vår färg Forest Green av en blandning av två gröna färger samt en grå och en svart färg. Dessa blandningar skickas sedan vidare till spinneriet där själva ullgarnet blir till.