Merino Sheep

Snabba fakta om vår ull

SJÄLVRENANDE EFFEKT

Keratinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden. Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk självrenande effekt.

OPTIMAL ISOLATION

Ullfiberns krusighet binder stora mängder luft och ger god isolation. Luften mellan fibrerna minskar värmeöverföringen i materialet och har därmed en isolerande effekt, både mot värme och kyla. Merinoull kan ha upp till 40 krusningar per centimeter vilket ger en hög grad av isolation vilket också gör att det blir färre kontaktpunkter mellan materialet och huden.

MASKINTVÄTTBAR

Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt. Ullplagg behöver inte tvättas ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek. Ullfiberns yta är täckt av små fjäll som gör att ullplagg kan filta sig vid tvätt. Fjällen kan avlägsnas genom behandling och ullen blir då maskintvättbar. Woolpowers plagg kan tvättas i 60 grader utan att krympa. Läs mer under Tvättips.

DET SVALARE LITE

Luftspalter i materialet ökar isoleringen av kroppsvärmen. Ett löst stickat plagg är alltså varmare än ett tight stickat plagg. Woolpower LITE-kläderna, som är av ett tight stickat material, är därför svalare trots att de faktiskt innehåller mer ull än Ullfrotté-original kläderna. LITE kan med fördel användas när det är lite varmare ute, eftersom materialet hjälper till att kyla ner kroppen.

 

VÄRMER FUKTIG

När fukt absorberas utvecklas en så kallad absorptionsvärme i en kemiskt värmeavgivande process. Värmeenergi avges när vattenmolekyler och polära molekylgrupper av fibern kolliderar. Kraften i kollisionen är så kraftig att värme utvecklas. Processen pågår tills fibern är mättad med vattenmolekyler. Våra underställ värmer alltså även när det är fuktigt.

HYDROFOBISK

Ullen är hydrofobisk och kan dra till sig vattenånga, alltså fukt från kroppen. Ullen kan absorbera fukt både mellan fibrerna och inuti fibern, vilket gör att ull mot kroppen känns torr även om den är fuktig. Ullfibern kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att ens kännas fuktig.

NÄR ULL STICKS

Mikrontalet, det vill säga ullfiberns grovlek i tusendels millimeter, där fin ull är mellan 17 och 23 mikron, används som ett kvalitetskriterium. När ull upplevs som stickigt beror det på att det finns grova fibrer i ullen som inte viker undan för huden utan sticker rakt på. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Grova fibrer på över 28 mikron kan kännas stickiga. Woolpowers underställ sticks inte ett dugg.

SKICKAR IVÄG FUKTEN

När fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför arbetar ullen aktivt för att absorbera fukten och sedan transportera den genom materialet tills att det uppstår jämvikt på båda sidor. Genom att fuktigheten transporteras till utsidan av plagget ökar värmeisolationen och du håller dig torr.