Så håller du fötterna varma

Alla vet vi hur det känns att frysa om fötterna. Man försöker hoppa upp och ner på stället, vicka frenetiskt på tårna eller sparka den ena foten mot den andra. Ingenting hjälper. Här får du 12 tips på hur du håller fötterna, dina stötdämpare genom livet, behagligt varma och torra.

Var torr

Att hålla fötterna torra är det absolut viktigaste om du inte vill frysa. En fot utsöndrar omkring 3 ml fukt per timme vid låg aktivitet och vid tung aktivitet 15-30 ml. Använd fuktavledande material i sockorna, såsom våra ullsockar. Ull absorberar fukt väldigt bra inuti fibrerna, och kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Ullen avger även lite extra värme när den blir fuktig, absorptionsvärme.

Dubbla sockor

Lager på lager gäller även fötter, händer och huvud. En tunnare, välsittande socka närmast foten och en tjockare utanpå, som kan ta upp fuktigheten från foten och som binder maximalt med luft. Då undviker du skavsår på fötterna eftersom friktionen sker mellan sockorna och inte mot huden.

Vicka på tårna

Genom att röra på både tår och fötter stimulerar du blodcirkulationen, höjer temperaturen och minskar risken för lokala kylskador.

 

Ta på mössan

För att kunna hålla dina fötter varma så måste du tänka på hela din kropp. När kroppen blir kall prioriterar den värme till hjärta, hjärna och andra livsuppehållande organ och minskar istället blodflödet ut till händer och fötter. Därför fryser du ofta först om dina händer och fötter, även om kroppen i övrigt känns varm. Och ett huvud utan mössa fungerar som en skorsten där en stor del av kroppsvärmen smiter ut.

Gott om plats

Om blodflödet till fötterna av någon anledning hindras kommer dina fötter snabbt att kylas av. Använd tillräckligt stora skor och dra inte åt dem för hårt, då kan blodcirkulationen hindras och fötterna blir snabbt kalla. Du måste kunna röra på tårna.

Vårda dem

Det är viktigt att vårda fötterna. Rena och torra fötter gör att du behåller en hög blodcirkulation och klarar kylan bättre. Det skyddar också mot skavsår. Använd inga vattenbaserade krämer på fötterna eftersom vattnet i krämen kan frysa vid låga temperaturer och ge kylskador.

 

Rasta fötterna

Ta av skorna när du tar rast så att fukten i skon får chansen att försvinna ut genom skaftet. Det kan vara skönt att vila trampdynorna lite om du har gått långt under dagen. Passa på att äta och dricka för att hålla dig varm.

Byt sockor

Byt sockor precis innan du ska ut i kylan så att de inte blir alltför varma och fuktiga av värmen inomhus. Byt därefter sockor flera gånger varje dag, alternera gärna två par.

Torka sockorna

Använd din kroppsvärme för att värma och torka fuktiga sockor. Sätt fast dem innanför byxlinningen när du rör dig och låt dem torka av den värme som kroppen avger. Ett annat tips är att trä över de fuktiga sockorna på en varm vattenflaska, den ger perfekt värme i sovsäcken på natten!

Gå långt från marken

En stor del av värmen från fötterna leds bort till ett kallt underlag. Det är viktigt att du kommer så långt bort från den kalla marken som möjligt. Prioritera en isolerande sula i skorna, gärna Woolpowers filtsula, och stå gärna på ett sittunderlag, lite frigolit eller granris för att inte leda bort värmen till ett kallt underlag.

Ulltransport

Många problem med kalla fötter hänger ihop med bristen på ventilation. När fuktigheten blir för hög mot ullen arbetar den aktivt för att absorbera fukten från foten och transportera bort den genom materialet tills det uppstår jämvikt på båda sidor. För mycket bomull i sockorna hindrar fotens svett från att avdunsta. Foten blir fuktig, sedan kall.

Ät och drick

Kroppen behöver energi för att hålla värmebalansen. Glöm inte att äta och dricka. Det är inte i första hand varm dryck du behöver för att hålla värmen, utan energirik mat och dryck.