Våra tips för att uppleva den svenska sommaren på bästa sätt

Passa på att komma ut i sommar – Tack vare allemansrätten har vi  i Sverige en unik möjlighet att upptäcka och utforska naturen. När vi promenerar och upptäcker en ny glänta. Plockar bär, svamp eller bara känner in skogens lugn under en promenad. Eller när vi kommer till en ensam strand för ett dopp eller att kasta macka. Detta vill vi uppmuntra till nu i sommar – det behöver inte vara komplicerat att tillbringa tid utomhus.

Enkla recept på utemat

Det är något särskilt med att äta utomhus. Här har vi samlat några enkla recept.

Fem tips för att lyckas med friluftsliv med barn

Ta med dig familjen ut i sommar. Här finns några bra tips samlade.

Ut Å Njut var ett initiativ 2019 av Lightmyfire, Friluftsfrämjandet och Håll Sverige rent för att uppmuntra människor att använda nationaldagen för att njuta av den svenska naturen.
Vi tycker att detta är ett fantastiskt initiativ som borde firas varje år – och inte bara på nationaldagen.

Här är några tips på vad ni kan göra utomhus:

  • Bada i en sjö – Det kan vara kallt men finns det något så uppfriskande eller svalkande, som ett dopp när det är varmt ute. Vill du prova ett Woolpower dip så skippa handduken och låt vårt underställ i ullfrotté 200 göra jobbet,  känn hur ullfrottén gör om vatten till värme.
  • Sov utomhus – Det finns många sätt att sova utomhus och det är en magisk upplevelse. Oavsett om du i norr ser midnattssolen, eller längre söderut ser solnedgång och stjärnor så är det något alldeles extra.
  • Skogspromenad – en dagstur, en vandring eller en enkel promenad. Det spelar egentligen ingen roll. Ge dig själv tiden att känna in de gamla skogarnas lugn och andas in frisk luft.
  • Naturbingo – Går att göra i många variationer och för hela familjen. Bestäm saker ni vill uppleva och se i naturen och gör en bingobricka som ni kan checka av under hela sommaren. Inspiration kan ni hitta hos Friluftsfrämjandet.
  • Äta utomhus – Grilla, använd stormkök eller stekhäll. Vi har samlat några enkla recept här ovan men det finns massor med god mat att laga utomhus.
  • Hittaut –  Orientering som ger dig chansen att upptäcka ditt närområde. Finns över hela Sverige. Du registrera dina checkpoints i app eller på fysisk karta – det finns att hämta på utvalda sätllen eller att skriva ut gratis på hemsidan.

Upptäck Sveriges Nationalparker

I Sverige finns över 30 nationalparker. Passa på och upplev Sverige på bästa sätt.

Prova Friluftsfrämjandets naturbingo

Hos friluftsfrämjandet finns mycket tips och inspiration till utomhusaktivitet. Här har vi länkat till Naturbingo.

Orientera med HittaUt

Upptäck din närmiljö på ett enkelt sätt med HittaUt.