Kläder för olika väder

Flerlagersprincipen med Woolpower

Våra Woolpower-kläder hjälper kroppen att behålla och stödja den värme som den producerar, men också föra bort den fukt och överskottsvärme som kroppen inte behöver.

Ett effektivt sätt att klä sig i ett kallt klimat är enligt flerlagersprincipen. Det ger ett flexibelt och smidigt skydd mot kyla, vind och väta samtidigt som det är enkelt att vädra ut kroppsfukt och lätta på klädseln om kroppen blir för varm.

Woolpowers utbud fungerar som ett system där du kan kombinera alla delar fritt efter den aktivitet du tänker ägna dig åt. Ett förstärkningsplagg kan användas närmast kroppen, likaväl som ett första lager kan användas dubbelt. Huvudsaken är att du har Woolpower närmast kroppen för att isolera värmen som du producerar. Ett plagg i bomull innanför ditt underställ från Woolpower kommer försämra effekten avsevärt och du kommer frysa.

Flerlagersprincipen delas upp i fyra lager. Nedan ser du ett förslag på hur du kan klä dig riktigt varmt.

Lager 1

Närmast kroppen krävs ett värmeisolerande och fukttransporterande underställ. Det är viktigt att få bort kroppens fuktighet från huden eftersom vatten leder värme 25 gånger effektivare än luft. Ett underställ i syntetfibrer eller ull är överlägset bomull som suger åt sig fukt och torkar dåligt.

Woolpower LITE har alla egenskaper som krävs för att du ska hålla dig varm. Men det kan användas på sommaren också då plagget samtidigt svalkar när det är varmt. LITE kan även bäras som ett första lager under våra förstärkningsplagg. Ullfrotté Original 200 är ett något varmare underställ som kan bäras närmast huden. Det har samma funktioner som Woolpower LITE men passar bättre under kyligare förhållanden.

Alla underställ

Lager 2

Ett mellanlager där kläderna tillför extra isolering och därmed isolerar kroppsvärmen. Om det är kallt eller om aktiviteten är låg behövs ett tjockare lager. Syftet är att skapa ett luftlager som isolerar. Ju mer luft i kläderna, desto bättre isolering. Woolpowers rejäla förstärkningsplagg är gjorda av Ullfrotté Original 400-600. Temperaturen och aktiviteten styr vilken tjocklek det bör vara på mellanlagret.

Alla mellanlager

Lager 3

Ett vind- och vattenavvisande skal som skyddar mot yttre nedkylning och håller kvar den värme som skapats mellan lagren. Moderna skalkläder släpper ut en liten del fukt genom materialet. Vid hög aktivitet bör det finnas möjlighet att öppna i hals, ärmslut eller andra ventilationsöppningar.

 

Lager 4

Ett ytterligare lager kan tas på vid raster eller när det är dags att slå läger och du blir mer passiv. Vindtäta förstärkningsplagg med dun eller syntetfyllning är enkla att ta på och av över skalet. Ha detta lättåtkomligt så att de viktiga rasterna och inte blir ett huttrande äventyr.