Ullgarn

Tillverkning

Woolpower tillverkar sina plagg från garn till färdig produkt. Allt i samma hus, under samma tak i Östersund, Jämtland. Det har vi gjort sedan 1969 när företaget grundades. Vi håller kontinuerlig kontakt med våra underleverantörer och ser till så att fåren i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien har det bra. Vi är måna om att både djur och människor ska må bra, både före och efter ett Woolpower-underställ är sytt.

VI FRYSER INTE UT NÅGON

I dag finns den största andelen av världens textilproduktion i låglöneländer där textilarbetarna dessvärre inte alltid har de bästa arbetsförhållandena. Vi på Woolpower har valt att gå mot strömmen och fortsätta ha vår produktion i Sverige. Våra underställ är tillverkade i vår fabrik här i Östersund. Alla våra anställda har kollektivavtal, avtalsenliga löner, rätt till sjukvård, anställningstrygghet, semester och andra rättigheter som du som köper våra plagg tar för givet för dig själv. Vi välkomnar alla olika människor oavsett kön och nationalitet. Vi är ett företag som arbetar med värme och därför fryser vi inte ut någon.

Då vi har produktionen i Östersund och Sverige medverkar vi inte bara till att över hundra personer får arbete. Vi bidrar dessutom varje år med ca 15 mkr i skatter. Vi är stolta över att fortsätta att producera i Sverige och vi hoppas att du som kund även känner en stolthet i att du hjälper till att åstadkomma detta.

Sömmerskor Woolpower

 

SÖMMERSKORNA BAKOM WOOLPOWER-PLAGGEN

I en traditionell textilfabrik bemannas varje maskin av en sömmerska som syr en söm hela tiden och sedan skickas plaggen vidare till nästa sömmerska som syr en annan söm. Oftast står dessutom en kontrollant mellan varje symaskin för att kontrollera att sömmerskan syr rätt och tillräckligt snabbt.

På Woolpower vänder vi på allt! Sömmerskorna flyttar mellan maskinerna och är sin egen kontrollant. Därför är namnetiketten ett kvalitetssigill samtidigt som det ger oss möjlighet att förstå att det finns en människa bakom varje plagg. En människa med mycket stor kunskap om ett hantverk.

Här hittar du alla som jobbar på Woolpower. Vem har sytt just dina kläder?

Sömmerskas namnlapp

 

MERINOULL ÄR SKÖRT

Materialet som används i Woolpowers plagg är till två tredjedelar fin merinoull från får som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. Eftersom merinoull är en sådan fin och krusig fiber är den inte så slitstark. Därför blandar vi i  en tredjedel syntet för att göra den slitstark och så att du kan använda dina Woolpower-plagg länge.

ULLEN SPINNS I TYSKLAND

Merinoullen tvättas, spinns och färgas i Tyskland. Sedan kommer garnet till oss i Östersund i stora rullar. Här stickar vi vårt unika material Ullfrotté Original i specialbyggda maskiner. Ullen i Woolpower LITE kommer från samma ställe, men materialet stickas i Norrköping. Vi syr sedan plaggen. På sikt önskar vi att kunna sticka även det materialet själva.

LUFTEN ÄR HEMLIGHETEN

Materialet Ullfrotté original, som vi utvecklade under tidigt 1970-tal, är frottéstickat. Öglorna på insidan av plaggen är anledningen till att du håller dig varm. Hemligheten bakom materialet kan du inte se med blotta ögat. I öglorna finns nämligen massor av luft som fångas mellan kroppen och kläderna för maximal isolation.

Frottéstickning

 

SÅ HÄR BLIR TYGET MJUKT

Armar, ben och bål rundstickas för att det ska bli så få sömmar som möjligt. Delarna blir sedan tvättade och krympta för att stärkas. Bara med vanligt vatten, inget annat. När delarna har torkat formar vi dem med hjälp av värme och ånga på metallformar. Det gör att tyget blir mjukt och får precis rätt form.

BITARNA STANSAS UT

För att alla delar ska passa ihop exakt klipper vi till vissa kanter en smula. Eller vi stansar rättare sagt ut bitar med stora formar som faktiskt påminner om pepparkaksformar. Sedan tar våra sömmerskor över. Varje plagg är sytt av en och samma sömmerska från början till slut.

DU VET VEM SOM SYTT KLÄDERNA

Sömmerskorna kontrollerar varje plagg grundligt och är ansvariga för de klädesplagg som de själva syr. Som en kvalitetsstämpel på det syr de in sin egen namnetikett i det färdiga plagget. Etiketten hittar du intill tvättrådet. Titta i ditt Woolpower-plagg, vem har sytt just ditt?