Vår värdekedja - Beredning

Beredning

Tvätta, forma och stansa

Många upplever att ullkläder krymper i tvätten. Det vill inte vi ska hända hemma hos dig, därför tvättar vi allt stickat material i 60 grader vår fabrik istället. Bara med vanligt vatten, inget annat. Tvätten gör att materialet krymper mellan 20-22% och stabiliseras. Det ger oss ett mjukare och mer följsamt material som är enklare att arbeta med. Efter tvätten torktumlar vi tyget och när delarna har torkat formar vi dem med hjälp av värme och ånga på metallformar i våra formmaskiner.

Möt Clara och Calle

Våra formmaskiner heter Clara och Calle. Calle formar all vår bodyväv som en stor mangel och Clara formar ungefär 500 000 ben och ärmar per år med hjälp av olika formar. Vissa av de formar som används idag användes även när vi hette Vinetta och gjorde nylonstrumpor för mer än 50 år sen.

När materialet värmts upp och formats måste det vila ett dygn, innan det är dags att stansa ut bitarna som sedan ska sys ihop till plagg. Vi strävar efter att nyttja så mycket tyg som möjligt av varje tub. Tuberna läggs i lager där vikten på materialet avgör hur många lager som ryms på höjden i läggmaskinen. Längden ställs in efter vilken storlek som ska göras, allt för att få så lite spill som möjligt. Sedan markeras varje tub upp med hjälp av plaggmallar. Här kontrolleras även tyget ännu en gång och vi markerar upp om det finns skräp, ränder eller andra avvikelser i tyget. När tuben sedan är lagd så går den vidare till stansbordet.

Stansjärnen är som kakformar

För att få jämna och raka kanter genom ett så mjukt material som Ullfrotté Original måste man skära genom hela tuben på en gång. För att lyckas med det så tar vi hjälp av stansjärn och en press. Stansjärnen har olika form och storlek beroende på vad som ska produceras. De har en vass och taggig sida som läggs mot materialet. Stansjärnen läggs ut som pepparkaksformar på tyget och skickas sedan in i pressen. Sedan upprepas detta tills att hela tuben har nyttjats och delarna är redo att sys ihop till plagg.

Spillmaterial blir nya produkter

Även om vi optimerat så att vi ska få så lite spill som möjligt så blir det en del spillmaterial. Det pressar vi ihop till ett filtmaterial. Av filtmaterialet tillverkar vi bland annat sulor och sittunderlag. Att ta tillvara på spillmaterialet och skapa andra användbara produkter är både smart och hållbart. Dessutom säljer vi filtmaterialet som du kan köpa för att skapa egna produkter av.

Dela gärna dina egenskapade produker via hashtaggen #woolpowerDIY på sociala medier. Vi tycker det är superkul att se hur vårt material används! Genom att dela kan vi alla inspirera varandra att skapa!