Vår värdekedja- Vår sticksal - hemmet för Ullfrotté Original

Stickning

Vår sticksal – hemmet för Ullfrotté Original

Det går åt ungefär 300 ton merinoull varje år för att producera våra plagg. Ullen färgas och spinns i Europa innan den levereras som färdigt garn på rullar till vår fabrik. Det första steget hos oss är sedan stickningen. I vår sticksal stickas vårt unika material Ullfrotté Original i specialgjorda stickmaskiner.

Vår speciella stickningsmetod är utvecklad för att öka ullens egenskaper och få ett så funktionellt plagg som möjligt. Det krävs precision i inställningarna för att synkronisera stickmomenten till Ullfrotté Original. Ull är ett levande material och det är inget enkelt arbete att få till tygen så att de blir helt perfekta. Ibland dyker det upp problem som måste hanteras av våra tekniker och maskinoperatörer. Det kan exempelvis vara en sliten nål som gör ränder i materialet eller för långa fibrer som sticker ut från garnet och hakar upp sig. Skulle något av detta hända så godkänds inte materialet och vi kan inte använda det till våra produkter. Men eftersom materialet fortfarande har kvar funktionen så säljer vi detta på metervara i vår fabriksbutik så att kreativa personer kan sy egna kläder.

För att garnet ska gå bättre i maskinerna behövs högre mängd fuktighet i luften. Genom att tillföra vattenånga i taket får vi en luftfuktighet på mellan 53-60% som förhindrar att det blir statiskt under stickningsprocessen. Våra tekniker och maskinoperatörer har hela tiden ögonen med sig och spanar efter fel som behöver åtgärdas.

Sömmar är de svagaste länkarna i tyget och det är störst risk att materialet går sönder just där. De flesta av våra plagg är därför uppbyggda av rundstickade som tuber och saknar längsgående sömmar. Även muddarna till ärmar och ben är stickade i ett stycke. Tack vare att vi rundstickar materialet får vi även mindre spillmaterial. Med färre sömmar blir plaggen dessutom mjukare och risken för skav minimeras.

I vår sticksal finns det också ungefär 40 maskiner som stickar sockar av olika modeller, dygnet runt. Våra sockmaskiner kan sticka olika mönster i sockan. För att sticka en strumpa med ett visst utseende så programmerar våra tekniker hur nålarna ska röra sig och vilka garner som ska användas i vilken del.

VI JOBBAR I STICKSALEN

Karin Andersson

Har jobbat på woolpower sedan Mars 2020 och är teamledare för  våra stickoperatörer och för vår materialhantering

”Det bästa med mitt jobb är mina kollegor. Vi är ett starkt team som alltid hjälper varandra. Ingen dag är den andra lik och det händer alltid något nytt.  Jag har väldigt roligt ihop med dem, och vi skrattar varje dag!

Woolpower är ett väldigt välkomnande företag, det kände jag direkt när jag började och den känslan har jag fortfarande. Det är häftigt att se att om det behövs, så hjälps alla åt.  Oavsett vad man jobbar med inom företaget.”