Responsibly Made in Sweden

Svensk produktion med fokus på hög kvalitet är grunden i hela Woolpowers affärsidé. Vi har sammanfattat det i meningen Responsibly Made in Sweden och det är precis vad en Woolpowerprodukt är — ansvarfullt tillverkad i Sverige.

Det handlar om ansvar i flera led. Ansvar för oss handlar om:

  • att sätta människan bakom plaggen i centrum där rättvisa anställningar är en självklarhet
  • att tillverka en produkt med hög slitstyrka och lång livslängd för att påverka miljön så lite som möjligt
  • att ha god kontroll på vår leverantörskedja.

PERSONERNA BAKOM PLAGGEN

Att ta fram ett Woolpowerplagg är ett lagarbete där alla fyller en nödvändig funktion. Vi får effektivitet och förståelse för varandra genom att ha största delen av vår produktionskedja under samma tak, allt från produktutveckling, stickning och beredning av material, sömnad och pack till lager och försäljning.

För oss är det viktigt att alla behandlas rättvist och på samma villkor. Allt för ofta hör vi inom textilbranschen talas om barnarbete, långa arbetspass utan vila, förbud mot toalettbesök och nästan obefintliga löner. Det här något vi inte accepterar. Genom att ha produktionen i Sverige har vi en nära relation till alla som på något sätt bidrar till produktionen av våra kläder och vi kan säkerställa att personalen mår bra. Woolpower är bevis på att klädföretag kan erbjuda vettiga löner, trygga anställningar och en arbetsmiljö där människor trivs.

Är du nyfiken på vilka människorna bakom dina plagg är?

SLITSTYRKA OCH LIVSLÄNGD

Vi anser för att ha en hållbar klädproduktion måste vi tillverka produkter som håller år efter år. Produktutveckling på Woolpower handlar om att säkra hög kvalitet och förbättra produkterna för att ge dem längre livslängd. Det handlar inte om att ta fram en ny kollektion till varje säsong.

Eftersom hela företaget ryms under samma tak kan vi agera snabbt om det skulle uppstå några problem. Alla våra produkter kvalitetskontrolleras i flera steg. Maskinoperatörerna som stickar vårt material håller koll så att det inte blir fel under stickningen. På beredningen så kontrolleras materialet när vi lägger ut det på ett läggbord för att stansa ut bitarna som ska sys ihop till produkter, och när sömmerskorna sytt klart plaggen så kontrolleras de ytterligare en gång. Ett kvalitetssigill på ett Woolpowerplagg är att plagget är märkt med namnet på sömmerskan som sytt hela plagget.

Är det något som ändå blivit fel på plagget så klipper sömmerskan bort sin namnlapp. Är felet av skönhetskaraktär, vilket sällan syns för ett otränat öga, men inte påverkar plaggets funktion säljs det som andrasortering i vår fabriksbutik i Östersund eller i vår butik i Ånn. Om felet trots allt är så stort att vi inte kan sälja det, men funktionen ändå kvarstår, skänks plagget bort till välgörenhet.

Forskningsinstitut, råvarutillverkare, maskinleverantörer och framförallt användare av Woolpowerunderställ runt om i världen är våra källor till kunskap för framtiden.

Vill du veta mer om hur vår produktion går till?

SPILLMATERIAL BLIR TILL NY RESURS

När vi stansar ut bitarna till våra ullfrottéprodukter blir det små bitar av textil över. Detta spillmaterial rivs sönder och filtas ihop till ett material som kan användas till andra typer av produkter. Vi själva använder vårt filtmaterial till att producera sittunderlag, varma sulor och tofflor.

Men, vi samarbetar också mycket med andra företag. Bland annat svenska Icebug som tillverkar skor. Filtmaterialet går att använda till mycket och i vår webbshop kan du dessutom köpa ark med filtmaterial och skapa egna produkter.

 
Här kan du läsa mer om vårt återvunna filtmaterial

VÅR LEVERANTÖRSKEDJA

Woolpowers produktionskedja sker till största delen i Sverige. Det är ovanligt att företag har en så stor del av produktionskedjan under samma tak som vi har. Men, innan garnet kommer till oss och vi kan börja tillverka produkter så måste ullen beredas och spinnas till just garn.

Vår dröm är att ha alla produktionssteg i Sverige. Tyvärr finns det inte tillräckligt många får i Sverige med en ullkvalitet som fungerar att använda i underställ. Det finns inte heller tvätterier, färgerier eller spinnerier i Sverige för att kunna leverera den fina kvaliteten och den mängd ullgarn vi behöver.

Ullen som vi använder kommer från merinofår som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. Fåren där ökar möjligheterna att återställa den naturliga floran i ett känsligt landskap. Utan fåren i Patagonien så skulle marken utarmas väldigt snabbt. Ullen tvättas och färgas sedan i Tyskland innan den spinns i Rumänien för att slutligen skickas vidare till vår fabrik i Östersund.

Som ett ansvarstagande företag krävs det att vi har kontroll på vår leverantörskedja. Enklaste sättet att göra det på är att hålla leverantörskedjan så kort som möjligt. Ju mer vi gör själva desto bättre förutsättningar har vi att säkra goda arbetsförhållanden.

Här kan du läsa om hela vår leverantörskedja