Kläder för olika väder

Vi på Woolpower i Östersund har en lång och gedigen erfarenhet av kyla, kalla vintrar och framförallt hur man bäst klär sig för att inte frysa. Vi vill gärna dela med oss av vår kunskap om hur kroppen fungerar när det är kallt och hur du bäst håller dig behagligt varm.

27 GRADER ÄR PERFEKT

Människan är ett tropiskt djur som genom årtusenden anpassats för att leva utan kläder i en temperatur av 27 °C. Då fungerar vår värmebalans och kroppen kan hålla en konstant kroppstemperatur på 37 °C.

För att kroppen ska fungera krävs energi i form av mat och vatten, så att hjärtat kan pumpa, musklerna kan utföra arbete och hjärnan fungerar. Den mesta energin, cirka 70 procent, går åt för att kroppen ska hålla den inre kroppstemperaturen.

Kroppens värme skapas genom förbränning av föda – fett, kolhydrater och protein. Värmeproduktionen sker framför allt i muskelvävnaderna och värmen ökar ju fler muskler som arbetar och ju hårdare de arbetar. Vid vistelse i kyla kräver kroppen att vi hjälper den att upprätthålla värmebalansen. Vi måste tillföra extra energi genom mat och dryck, vara i rörelse och klä oss rätt för att inte börja frysa.

NÄR KROPPEN BLIR KALL

När din kropp blir kall försöker den skapa värme genom att huttra, alltså ofrivilliga muskelrörelser för att skapa värme. Kroppen kan öka den egna värmeproduktionen 4–5 gånger genom att huttra.

När du blir kall minskar blodflödet ut till händer och fötter för att prioritera värme till hjärta, hjärna och andra livsuppehållande organ. Därför fryser du först om händer och fötter, även om kroppen i övrigt känns varm.

SVETTEN KYLER NER

Att svettas är en fullständigt normal reaktion då kroppen blir för varm och huden behöver kylas ned. Huden kyls genom att fukten, svetten, avdunstar. Det är perfekt i ett varmt klimat men i kyla, när man har mycket kläder, kan en okontrollerad svettning vara förödande då fukten kyler.

Från huden avdunstar 0,5 till 1 liter vätska per dygn. Vid hårt arbete kan avdunstningen stiga till flera liter per timme. Värt att veta är att Woolpowers underställ värmer även om de blivit fuktiga. De luktar inte heller om du har svettats.