9 veckor på skidor längs den Svenska fjällkedjan - Följ Saras Vita band.

Med start den 11 februari och ungefär 9 veckor framåt, om plan A håller, kommer  Sara Wänseths genomföra sitt vita band. Grövelsjön till Treriksröset på skidor. Med korta nedslag får vi ta del av hennes resa. Ett fantastiskt äventyr genom en majestätisk fjällvärd med såväl fysiska som mentala utmaningar.

Förväntningar några dagar före äventyrets början

“Sådär 130 mil längs den svenska fjällkedjan, från Grövelsjön till Treriksröset ligger framför mig. Ett fantastiskt äventyr och en sådan ynnest att få tillbringa så lång tid i vår mäktiga fjällvärld. Själv. För mig innebär det lycka, frihet och såklart en stor utmaning. Jag är övertygad om att det blir en fysisk utmaning såklart. Det kommer att kännas oerhört jobbigt men andra dagar totalt lustfyllt och enkelt. Jag är också medveten om att turen blir en mental utmaning. Att vara så mycket ensam, att kanske bli uttråkad under idogt skidande, att lösa alla problem helt själv. Att klara små och stora motgångar utan att ge upp. Jag är övertygad att jag både kommer att gråta och svära en hel del.

Jag har tagit fram en plan A, men det enda jag vet är ju att den kommer att förändras. Jag kommer att starta från Grövelsjön 11 februari och ser mig själv lägga handen på den gula betongklumpen i Treriksröset nio veckor senare, på långfredagen. Men, det är såklart bara plan A… Väder, vind, skador och alternativa vägval kan göra att jag blir borta längre.

Jag har tänkt skida i snitt 25 km varje dag, med undantag för ett antal planerade vilodagar där jag även kommer att hämta upp depåer av mat och annat, eller handla för nästa etapp. Men, eftersom jag kommer att färdas ensam tänker jag ha en lite större marginal och hellre stanna i tältet/stugan och ta en extra vilodag om vädret blir alltför utmanande. Och de 25 planerade kilometrarna kommer ibland att bli betydligt färre de dagar föret innebär klabb under skidorna, eller om jag får pulsa i djupsnö eller när jag har en dag med 800 höjdmeter uppför.

Jag är galet taggad!! “

50 mil på skidor – en uppdatering från Saras vita band

“Sitter i Klimpfjäll och har precis passerat femtio mil norröver på mina skidor med pulkan som trogen följeslagare. Om en vecka är jag halvvägs. Har nog inte riktigt hängt med själv.

Skiddag har lagts på skiddag och det har gått så fort. Genom Dalarna, Härjedalen och Jämtland och nu har jag precis tagit mig över gränsen till Lappland. Min känsla just nu är att det gått förvånansvärt lätt trots långa skiddagar och uppförsbackar som aldrig vill ta slut. Känns som att jag väntar på att käftsmällarna ska komma.

Men kanske att allt fantastiskt jag varit med om har gjort att minnet av motgångarna placerats i bakgrunden. Varje dag har jag förundrats över den vita, gnistrande snön och varje dag har vyn ändrats, fjäll och dalar har avlöst varandra. Jag har stannat upp, andats och njutit av tystnaden. Men jag har också med tacksamhet och nyfikenhet mött intressanta och vänliga människor längs min väg. Kvinnan i det ensliga huset i Bottnen som ropade in mig, bjöd på kaffe, semla och nybakade wienerbröd och som gjorde att mitt bränsle räckte i ytterligare två mil. Eller bröderna i Vålåstugorna som dök upp sent, bjöd på både glögg och ny energi. Andra Vita Bandare har också förgyllt min färd. En uppvärmd stuga och trevligt sällskap när jag stapplade in i blåsten efter en alltför lång skiddag med alltför många höjdmeter. Och alla tips och glada tillrop från andra ute på samma färd. Känns som att vi känner varandra.

När jag tänker efter har det såklart varit både tufft och slitigt och kallt. Och kanske någon gång lite ensamt. Men det gör nog bara att jag uppskattat de små sakerna mer. När värmen återkommit i fingrarna, när jag kommit förbi krönet och får njuta nedför, eller när jag hittat den godaste chokladen längst ner i packpåsen. När skidorna glider fram och jag stakar rytmiskt. Nästan meditativt.

Nu ser jag fram emot nya fjäll och nya möten på min färd norrut. Upplevelser och insikter. Imorgon tänkte jag uppleva Västa och Östra Fjällfjället och ser fram emot att sätta upp mitt tält igen.”

Fjällfararnas Vita & Gröna band

“Vår skandinaviska fjällkedja med sina dryga 130 mil erbjuder det mesta av det som många skulle kalla riktig vildmark. Att för egen maskin färdas hela dess längd har blivit en klassiker. Ett genomförande är ett kvitto på en mängd kunskaper om och erfarenheter av att vistas ute under lång tid ute i fjällvärlden. Men också på egenskaper som omdöme, uthållighet och kamratskap.

Tanken med banden är att man med egen kraft tar sig från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärtom. Färden skall genomföras som en sammanhängande tur utan längre uppehåll och utan hjälp utifrån (t.ex. med skoter utkörd mat m.m. till fjällfararen ute på tur). Turen kan genomföras året om. Bandens färg anger vilken säsong som turen genomförts. Miljö-, natur och kulturhänsyn ska vara både en ledstjärna och en självklarhet.”  Läs mer om Vita Gröna Bandet här.