Marielle har cyklat ett varv runt jorden – nu tar hon sikte på varv två

Hon har cyklat över 50 000 kilometer bara de senaste fyra åren. Hon har korsat USA och Kanada. Cyklat runt hela Australien och Nya Zeeland, genom 15 länder i Europa på 47 dagar och nu bär det snart av på nästa äventyr.

Vi har träffat Marielle Jauring som går under namnet ”The Biking Viking” på Instagram för att prata om varför hon anser att världen ska upptäckas från cykelsadeln. Att använda cykeln som transportmedel har för Marielle alltid varit en självklarhet. Hon växte upp på Frösön, Östersund, tillsammans med sin mamma Inger och tvillingsystern Annikki.

– Vi var en familj som inte alltid hade de bästa ekonomiska förutsättningar, men vi var rik på kärlek, samtal och sammanhållning och då vi inte hade råd att äga en bil så blev cykel ett naturligt färdmedel. Jag har tydliga minnen hur mamma hämtade oss i från förskolan med cykel och cykelkärra i ur och skur, och hur vi i tidig ålder tog oss 3 mils dagsturer med cyklarna och hittade fina platser där vi slog upp tält och övernattade tills vi dagen efter cyklade hem igen. Att växa upp på det här viset formade mig som människa, tjejer klarar sig själva, inget är omöjligt och med ett leende på läpparna kommer man långt.

 

 

Cykelturen genom USA blev startskottet för Marielles cykeläventyr. Året därpå bestämde Marielle  sig för att cykla genom Australien. Men efter lite tanke och efterforskning kände hon att det var lite för kort, och valde därför att i stället cykla runt hela Australien. En nätt liten runda på 16 000 kilometer.

Marielle betonar hur viktigt det är att tänka på säkerheten när man planerar sina äventyr och resor.

– Hälsa och säkerhet kommer alltid först. Precis som du måste ha bra kläder som håller dig varm när det är kallt ute så måste du vara beredd att tänka om, avbryta eller pausa om det händer något.

Efter 12 000 kilometer på cykelsadeln började temperaturen i Australien stiga upp till 50 grader under dagarna. Marielle bestämde sig då för att ta en paus och invänta höstens svalare dagar. Hon tog sin cykel och flög över till det svalare grannlandet Nya Zeeland för att spendera en dryg månad med att cykla 4700 kilometer runt de båda öarna innan hon åkte tillbaka till Australien och cyklade de sista 4000 kilometrarna.

 

Idag har hon totalt cyklat mer än ett varv runt jorden, genom fler än 20 länder och hon kallar sig själv för ”upplevelsemiljonär”.

-Jag har så otroligt många storslagna minnen från mina resor. Känslan av att sluta cirkeln efter 109 dagars cykling runt Australien. Att få vakna upp i tältet omgiven av vad som känns som ett vackert vykort. Och alla fantastiska människor man möter! Men det är klart, allt det hade ju inte varit lika fantastiskt om det inte vore för de utmaningar och prövningar som man också utsätts för.

De utmaningar Marielle pratar med ett leende är om är att cykla tio dagar i den australienska outbacken i 40 graders hetta med så många flugor runt sig att det knappt gick att se vägen. Eller när hon nästan krossades under en storm i Polen då stora träd föll som tändstickor runt tältet.

– För att inte tala om när jag av misstag hamnade på motorväg 407 i Toronto och fick hjälp av polisen för att ta mig därifrån, skrattar Marielle och skakar lätt på huvudet.

 

 

Utdrag ur dagboken

Jag spänner på mina två packväskor på cykeln och på pakethållaren har drybagen med tält, sovsäck och stormkök sin givna plats. Konstaterar att det börjar bli kyligare på morgnarna. Jag har blivit varnad av många lastbilschaufförer att vintern härjar i full styrka med starka vindar och mängder av fallande snö bara 20 mil väster ifrån mig, där jag var dagen före. Hoppar snabbt upp och börjar trampa uppför ett par branta backar, beundrar utsikten och håller tummarna att backarna ner inte ska vara allt för branta då jag har en trasig bakbroms och 78 mil kvar till närmaste cykelaffär som har nya bromsbelägg som passar just mina bromsar.

Ja, här befinner jag mig mitt ute i den kanadensiska vildmarken efter att ha trampat halvvägs igenom landet och sätter nu sikte mot Halifax som är min slutdestination på min Kanada korsning

– Marielle Jauring, 2019

 

OM MARIELLE JAURING

Ålder:
37 år

Favorit Woolpowerplagg:
Zip Turtleneck LITE  – Fantastisk tröja som jag använder nästan varje dag då jag cyklar, lagom varm, andas mycket och skönt att den går upp i halsen då jag annars får mycket problem med nacken när den blir för kall. Passar även perfekt under min primaloft jacka vid kallare dagar utan att bli för klumpig.

Long Johns 200 – Detta har blivit mitt basplagg då jag sover, supervarma och sköna långkallingar som jag älskar att glida runt i, funkar även fint att cykla i under kallare dagar.