Woolpowered Jörund Eggen

Livet på fem kvadrat

Det finns många som drömmer om den. Friheten att göra precis vad man vill och ta dagen som den kommer. Men vad är man egentligen beredd att offra för att få den där friheten? Vi träffade Jørund Eggen som valt att leva ”Vanlife”, en livsstil som allt fler börjar få upp ögonen för i Sverige.

Det börjar bli allt vanligare att man hör om människor som lever vanlife, men vad handlar det om egentligen? Vanlife har sitt urspung från surfkulturen i Australien och USA men på senare år har den spridit sig till andra delar av världen. Kort handlar det om människor som lever och reser runt i en ombyggd skåpbil. Det är en rörelse som fått stor spridning bland framförallt yngre människor. Jørund tror att det bland annat beror på att det är så mycket billigare än att köpa exempelvis en husbil, men även för att det är enklare att hitta platser att bo på.

”Framförallt i södra Sverige kan det vara svårt att hitta de verkliga guldkornen för där håller de på att lotsa alla till campingar hela tiden. Men så fort du kommer lite längre norrut i både Sverige och Norge så finns det stora parkeringar och fina fjällöverfarter. Då kan du ju campa mitt på fjället och dricka vatten direkt ur en fjällbäck”.

Woolpowered Jörund Eggen

Att leva vanlife innebär ofta att man lever väldigt bohemiskt och minimalistiskt. Människorna som väljer denna livsstil är oftast aktiva människor som trivs bäst utomhus och för Jørund var steget att leva vanlife inte så stort. Han har tidigare bott längre perioder både i tält och i mindre bilar. Hans senaste boende var ett tält i Spanien där han bodde i fyra månader och spenderade dagarna med att klättra.

”Förra året hade jag motorcykel och tält och det var egentligen det jag villa ha nu med. Men det är lite lättare att sova i en bil och man kan få med sig saker för fler aktiviteter. Speciellt inför vintersäsongen. I bilen får jag med mig skidor och all utrustning som jag behöver”.

När man kikar in i Jørunds bil så är det tydligt att friluftsintresset är stort. Där finns bland annat klätterutrustning, en cykel, vandringsutrustning, tält och en slackline, men än så länge är bilen varken isolerad eller särskilt inredd. Där står en soffa som går att fälla ut till säng och i taket hänger det en hängmatta.

”Jag tänkte först göra i ordning bilen direkt, men så kände jag att det finns ingen anledning att jag använder så mycket tid av min sommar när jag kan klättra och göra andra saker till att försöka inreda den nu. Den funkar ju som den är. Men nu när vi börjar komma lite mot hösten så ska jag ta hjälp av min pappa och börja fixa den. Jag har tänkt att isolera den och klä den med panel på insidan”.

Woolpowered Jörund Eggen

En sökning av vanlife på exempelvis Instagram ger flera miljoner träffar. Man kan se kreativa lösningar på hur människor byggt och inrett sin van. Man ser alla möjliga varianter av bilar, från stora husbilar till mindre skåpbilar. Och när personer som lever vanlife möts är just vanen ett stort samtalsämne. Man pratar bland annat om olika lösningar, storlek på bilarna och bensinkostnad.
”Jag har valt en lite mindre variant av bil. Jag gick ju från motorcykel till att vilja ha en van och det var inte så att jag direkt ville ha den största och värsta bilen som jag kunde hitta. Jag ville ha en stor nog att kunna stå och att kunna sova i och laga mat. I framtiden kanske man skaffar sig någon större”.

Jørund arbetar som sjuksköterska på ambulansen vilket ger honom möjlighet att arbeta intensivt vissa perioder för att sedan kunna ha längre ledigheter. Sedan han tog examen 2016 har han i snitt arbetat 4-6 månader om året. Resten av tiden har han kunnat lägga på klättring, skidåkning och andra intressen.

Det finns dock baksidor med att leva och bo i en vit skåpbil. Förutom att man får göra avslag på vissa bekvämligheter så kan man även mötas av misstänksamma blickar och frågor. Speciellt på platser där det är mindre vanligt att vanlifare åker.

”Det har ju tyvärr varit en del stölder med stora vita skåpbilar på gårdar i norra Sverige. Jag har blivit stannad någon gång och ifrågasatt vad jag gör där och varför jag har så mycket saker i bilen. Annat är det på platser som Lofoten, Åre eller Narvik. Där är det väldigt vanligt att se unga människor som lever vanlife. Där vet folk oftast vad det handlar om och där kan man istället få tummen upp från random personer”.

När det kommer till bekvämlighet så är det ett ofta diskuterat ämne. Ska man ha toalett i bilen eller inte? Ska man ha dusch och rinnande vatten i köket? Än så länge har inte Jørund upplevt det som något större problem att leva utan rinnande vatten. Tvättar sig gör han genom att bada i någon sjö och vatten till matlagning fyller han på i dunkar.

”Visst kan det vara klumpigt ibland med disk och så men så länge man planerar lite så löser det ju sig.”

Jørund tror inte att livet i en van passar för alla. Men han tycker att de som drömmer om det ska testa. Hans förslag är att

Woolpowered Jörund Eggen

köpa en mindre bil som han själv gjorde för att se om det är något som passar. Istället för att lägga massor med pengar på att inreda bilen med en gång så kan man testa livsstilen och sedan fixa det man saknar allteftersom behoven växer.

Även garderobens utrymme är begränsat. Jørund kommer inte ihåg när han kom i kontakt med Woolpower för första gången men ullkläder är något han haft sedan han var liten.

”Då var det inte så vanligt med merinoull och jag kommer ihåg den där fuktiga kliande känslan som viss ull kan ge”.

Den kliande ullen satte spår och ett tag gick Jørund över till att använda polyesterunderställ. Men efter ett tag när han började gå på längre fjällturer så kände han att underställen inte mötte kraven som han ställde.

”När man går på fjälltur så försöker man ju packa så lätt som möjligt och ofta har man samma underställ i en veckas tid eller mer. Efter bara några dagar i syntetunderställ vågade man ju knappt öppna sovsäcken för man visste att man skulle må illa av doften av svett och gammal plast. Tiden med syntetunderställ blev väldigt kort och jag började favorisera ull väldigt tidigt”.

Med ett begränsat levnadsutrymme så genomförs alla inköp med noggrann research. Något som kommer högt upp på Jørunds lista är att det ska vara produkter som går att lita på och att det ska vara hög kvalitet.

”Att produkterna är utvecklade för militären och att ni säljer till dem ger ju ett förtroende. De tillhör en stor grupp människor som ställer helt andra krav på produkter än vad friluftsmänniskorna kanske gör. Det känns som att man kan lita på kvaliteten på ett helt annat sätt då”.

Woolpowered Jörund Eggen

OM JØRUND

Yrke:
Sjuksköterska på ambulansen
Ålder:
33 år
Favorit Woolpower plagg:
Överlag så gillar jag Ullfrottén och hur den känns mot kroppen. Ska jag säga något plagg så gillar jag ju verkligen förstärkningsjackan. Om jag bara fick välja ett plagg så hade jag valt en Full Zip Jacket 400. Den går ju att använda till allt och jag använder min hela tiden.