Jacob Wallenberg - näringslivsnestorn och seglingsentusiasten

Näringslivsnestorn med havet som följeslagare

Jacob Wallenberg är nog en av de mest kända och tongivande personerna inom det svenska näringslivet. För att nämna några av många prestigefyllda företagsengagemang sitter Jacob i styrelsen för Investor, organisation Svenskt Näringsliv samt i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse varav han är ordförande i de två först nämnda. Men utanför arbetet är det havet och segelbåten som tar upp en betydande del av hans fritid.

Han räknar in ungefär 25 seglingsdagar per år och tävlar i kappsegling på elitnivå.

– Jag började segla i tio års åldern tillsammans med familjen och sedan blev det kappsegling med kompisar i tonåren vilket har fortsatt i hela mitt liv.

Efter en utbildning till reservofficer i flottan, blev havet och sjön en ständig följeslagare. I svenska skärgården seglar han med den 18 meter långa träbåten Regina, från 1939, som Jacobs farfar köpte på 50-talet. Men framför allt kappseglar Jacob och hans team på elitnivå både i Sverige och medelhavet.

– Jag tycker mycket om att kappsegla i Sverige, exempelvis i Sandhamn. Det är mycket sjöbris, säkra vindar, behagligt väder och få strömmar. Det blir en rättvis segling där besättningens kunskaper sätt på prov, berättar Jacob och fortsätter:

– Det som tilltalar mig är just lagspelet, att man är ett team. Men också att till skillnad mot väldigt många andra sporter så är segling även på elitnivå, relativt åldersoberoende.

Jacob Wallenberg - näringslivsnestorn och seglingsentusiasten tillsammans med sitt kappseglingsteam

Jacob har seglat Gotland runt en 10 – 12 gånger. Två gånger har han vunnit sin klass och en gång har han och hans besättning vunnit hela tävlingen. Utöver i Sverige har de deltagit i många tävlingar i medelhavet i vattnen utanför Spanien, Mallorca, Sardinien och italienska kusten.

–  Ofta så tävlar vi där nere i en klass kallad Club Svan 50 där alla båtar är exakt lika, vilket gör att det inte går att ”köpa sig” till en seger, utan alla lag tävlar på exakt samma villkor.

Seglingen börjar redan tidigt på våren. Och då kan det vara kallt, inte bara i svenska vatten, utan också i medelhavet så det gäller att klä sig ordentligt så att man inte fryser. Jacob och hans besättning använder sedan länge underställ från Woolpower.

–  De gör sitt jobb helt enkelt. Det är sköna naturmaterial, värmer bra och torkar snabbt. I början av säsongen använder vi både de tunnare och de tjockare plaggen. När det senare blir varmare blir det bara 200 grams serien.

Jacobs starkaste seglingsminne är från en långsegling där han var uppe riktigt tidigt på morgonen.

–  Jag var trött och lite frusen. Runt omkring mig är det bara hav. Och så plötsligt ser man solens första strålar leta sig över horisonten, då känner man verkligen att man är ett med naturen.

Om Jacob ska få välja sitt favoritplagg så är det Zip Turtleneck i Ullfrotté 200. Förutom vid segling så är den på även vid jakt och utförsåkning.