Frottéstickning

Varför har vi syntet i våra plagg?

I Woolpowers plagg ingår det idag en fossilbaserad syntetfiber för att öka styrkan på plaggen. Det senaste året har vi arbetat med att utvärdera våra kvalitetskrav i relation till miljöpåverkan från olika textilfiber. En viktig fråga som vi ställde oss under det här arbetet är: 

Vilket materialval är mest miljövänligt i längden?

Vi kom fram till att det är väldigt viktigt att våra plagg håller länge eftersom vi säljer plagg som utsätts för mycket slitning gjorda av ull, som är en klimatintensiv råvara. Våra kunder sliter på plaggen med hälsan, de används inte sällan varje dag en hel vintersäsong och det är då viktigt att plaggen klarar en hel säsong. Syntetfibrerna är till slut det som håller ihop plagget och därför kan vi inte helt ta bort dem.

De ska däremot optimeras för återvinning och vi vill förhindra microfiberutsläpp så mycket vi kan. Därför driver vi vidare detta projekt och förhoppningen är att vi inom de närmsta åren kommer ha ett material som behåller samma styrka, men som är biologiskt nedbrytbart och optimerat för återvinning.