Tre Å:n för framtiden

Något av det bästa du kan göra för framtiden är att inte konsumera mer än vad du behöver. Och som företag är det att inte överproducera produkter, och att tänka till kring produktionen i alla led. Vi vill vara en motpol till den slit-och-släng kultur som finns i samhället. I stället vill vi uppmuntra att förnya via de tre Å:na. Alltså, Återanvänd, Återbruka och Återvinn.

Återanvänd

De bästa plaggen är de som kan användas om och om igen, under många år. Tar du hand om dina plagg förlänger du livslängden. Vårt bästa tips för att ta hand om dina plagg är att inte tvätta dem så ofta. Är de inte fått fläckar som måste tvättas bort så räcker det att hänga ut dem på vädring. Ibland behövs det däremot en tvätt och då rekommenderar vi att du använder ett ulltvättmedel med lanolinolja.

När plagget väl nötts så pass att det blivit hål så går det att lappa eller laga. I vår webbshop hittar du bland annat muddar, dragkedjor och tyg så att du kan laga dina plagg.

Tips för att vårda dina plagg

Återbruka

Ibland blir det garn över från utgående färger, då stickar vi upp garnet och gör sockor i en tillfällig färg. Exempelvis för att stötta Storsjöcupen, en lokal fotbollscup för barn och ungdomar. Och inte minst har Björn använt dessa garner i designen av sina rockiga sockar till förmån för Svenska Downföreningen.

Vi har idag inte möjlighet att återbruka våra tyger men flera av våra kunder gör det. Vi säljer stuvbitar av tyg som t.ex. fått en avvikande färg eller till modeller som vi inte längre tillverkar. Några exempel på vad kunder gjort är plädar, mössor, jackor och sovpåsar. Även våra utgående blixtlås går till fabriksbutikerna.

Vill du skapa något av vårt material?

Återvinn

Sedan 2015 har vi återvunnit spillmaterial från vår produktion.

Även om vi optimerat vår produktion för att få så lite spill som möjligt så blir det små bitar av material över när vi stansar. Dessa samlas in, rivs upp och pressas ihop till ett filtmaterial, som vi bland annat tillverkar värmande sulor och sittunderlag av.

Oftast får filtmaterialet någon form av grå färg, men eftersom vi tillverkar plagg i olika färger kan filtmaterialets färg skifta. Vi kan därför aldrig garantera färgen på de produkter vi tillverkar av vårt filtmaterial. Vi ser det som en charmig detalj som kommer med att materialet är återvunnet.

Vårt filtmaterial går även att köpa som stora ark både i vår butik och i vår webbshop. Många av våra kunder köper filtark och skapar egna produkter av dem. Smart va?

Produkter av återvunnen filt