SMÅ ÄVENTYR OCH BRA KLÄDER
Emma Wiking jobbar som pedagog på en förskola som drivs av Friluftsfrämjandet I Ur och Skurs Utveckling i Haninge. Hon har jobbat som pedagog i snart 25 år men är också utbildad friluftslärare. Engagemanget lyser igenom när vi pratar om friluftsliv och hennes jobb på I Ur och Skur. Här har vi samlat hennes bästa tips till friluftsliv för hela familjen.
Friluftsliv och naturen har varit en självklar del i Emmas liv, från barndomen med familjen och som aktiv i Friluftsfrämjandet – från mullebarn till ungdomsledare för fjällgrupper. Där insåg hon att läraryrket passade henne och hon hade sökt till lärarutbildningen när telefonen ringde.
– När pappa ringde och hade hittat friluftslärarutbildningen i Storuman kändes det fantastiskt. Bara tanken på att få kombinera läraryrket med friluftsliv som jag älskar. Det var självklart att jag skulle söka!
Efter utbildningen började Emma jobba som friluftslärare, och har gjort det i tjugofem år, varav de senaste 20 åren inom Friluftsfrämjandets förskola/skola, I Ur och Skur. Verksamheten bygger på utomhuspedagogik, friluftsliv och rörelseglädje. När dagarna till mesta del spenderas utomhus blir det tydligt att kläder och utrustning är väldigt viktig.
– Jag skulle säga att bra kläder är en av grundpelarna i vår verksamhet. Det märks direkt på barnen om de inte är rätt klädda. Oavsett om du är barn eller vuxen behöver du kläder som håller dig varm och torr – annars är det inte roligt att vara utomhus.
Utomhuspedagogik hos i Ur och Skur
Att läraryrket passar Emma som handen i handsken är något som verkligen lyser igenom när vi pratar och det är med stor glädje hon berättar om sina dagar.
– Att varje dag påverka och se barnens utveckling är vad som gör mitt jobb så roligt. Under våren jobbade de mindre barnen med att lära sig om fåglar, någon månad senare hörde jag en tvååring ropa att hen hörde talgoxen sjunga. Eller som alldeles nyss, då kom några av femåringarna till mig och frågade om vi kunde koka sylt på stormköket för att de hittat mogna blåbär. Såna tillfällen så inser jag hur långt vi kommit och vad vi lyckats med. Det är otroligt häftigt!
Förskolan som Emma jobbar på var den första konceptbyggda förskolan I Ur och Skur Utveckling startade som huvudman, för fem år sedan. Den är belägen i vid ett litet naturreservat där utomhuspedagogiken verkligen kommer till sin rätt.
– När små barn ska lära sig något handlar det väldigt mycket om repetition. Att få prova samma sak om och om igen. För att göra det måste kläderna tillåta rörelse så att det går att klättra och springa, men också hålla barnen varma när de stilla utforskar snöflingor eller tittar på myror.
Friluftsliv i vardagen
För den som är ovan friluftsliv så kanske det känns svårt att komma igång. Det kan kännas som ett stort projekt att tänka på utrustning, bra kläder eller bara hitta på aktiviteter.
– Tänk på att det inte behöver vara komplicerat. Ni måste börja med dom små äventyren och bli bekväm i naturen. Då är det lättare att gå vidare till nästa steg och planera större saker.
Med andra ord, det finns väldigt många saker du kan göra tillsammans med dina barn utomhus. Små saker som skapar minnen för livet, och som kanske tänder en gnista till ett livslångt intresse.
– De flesta som tänker tillbaka på sin barndom minns de enkla sakerna, som att plocka blåbär med mormor, titta på stjärnbilder eller läsa en bok under en gran. Saker som man senare i livet vill uppleva igen – med sina egna barn.
Håll fötter och händer varma och torra
- Ett par bra allvädersstövlar
Köp gärna en större storlek där både ullsulor och ett par tjockare ullstrumpor ryms. Då är barnet är varmt under höst och vinter. Till våren har fötterna växt och det blir varmare ute – då kan du enkelt fortsätta använda skorna en säsong till genom att plocka bort sula och tjocka sockor. - Ull och galon – två lager av vantar i rätt storlek
Ett par tunna ullvantar närmast händerna med ett par galonvantar utanpå. Tänk på funktion när det gäller storlek – en vante som gör att det inte går att plocka upp en spade åker snabbt av. Ett annat tips för att hålla vanten kvar på handen är att ha en tröja med tumgrepp, som du tar på efter vanten.
Små äventyr att uppleva tillsammans
- Läs en bok under en gran – Ta på er bra kläder, ta med en favoritbok och något bra att sitta på. Sen är det bara hitta en gran och ha en mysig sagostund.
- Lär er något nytt tillsammans – Låna en bok om insekter, träd eller blommor och ta med er ut. Titta på myrorna och myrstacken samtidigt som ni läser om dem.
- Fika utomhus – Alla sorters fika och mat blir bättre utomhus. Gör det enkelt – koka upp vatten och gör varm choklad eller stek pannkakor i stormköket.
- Ta en skogspromenad – Hitta en stig och se vad ni upptäcker. Kan ni balansera på den fällda trädstammen? Vågar du hoppa från en stubbe?
- Sakletarask– Ta med er en ask eller påse ut och gå på skattjakt. Vad kan ni hitta? 3 kottar, 1 lång pinne, 4 stenar och 2 snigelskal kan vara ovärderliga skatter.
Lager på lager - så håller ni er varma
- Lager 1 – närmast huden.
Ett bra underställ i ull närmast kroppen håller värmen bäst. Vissa barn upplever att ullen kan stickas närmast kroppen, i de fallen brukar det fungera att ha en t-shirt under och sen ullunderstället som lager två. Det är inte optimalt sett till värme, men ibland är det bäst att välja sina strider. - Lager 2 – Gärna med dragkedja
Nästa lager får gärna ha en dragkedja så att det enkelt går reglera värmen. Då lär barnen sig fort att själv känna efter och dra upp/ner dragkedjan. - Lager 3 – Skalplagg istället för overall
Tänk på att rörlighet också ger värme! Overaller kan vara tjocka och varma men begränsar rörligheten. Då blir det ändå kallt till slut. Med två lager ullunderställ och ett set med tunna skalkläder, byxor och jacka, blir det ofta varmare eftersom ditt barn då kan leka sig till värme.